Moguće spajanje Raiffeisen Bank International i Raiffeisen Zentralbanka

Dodajte komentar

Prema medijskim saopštenjima, Raiffeisen Bank International (RBI) razmatra spajanje sa svojim najvećim vlasnikom (61%), Raiffeisen Zentralbankom, i najvećim pokrajinskim vlasnikom posljednjeg, Raiffeisen Niederösterreich-Wien.

Taj potez bi podstakao radikalne organizacione promjene u austrijskoj finansijskoj grupi, piše mađarski portal portfolio.hu.Pripajanje je djelimično motivisano željom da se smanji kapitalni pritisak na Raiffeisen nakon neuspjele prodaje poljske podružnice.

Raiffeisen grupa organizovana u tri nivoa. Prvu čine 473 nezavisne lokalne Raiffeisen banke i njihovih 1587 poslovnica.

Lokalne banke vlasnice su pokrajinskih centralnih banaka. Takvih banaka ima osam i one čine drugi nivo. Odgovorne su za održavanje likvidnosti i ostale centralne usluge koje obavljaju za lokalne Raiffeisen banke u svom operativnom području, a djeluju kao nezavisne univerzalne banke.

Raiffeisen Zentralbank krovna je institucija bankarske grupe Raiffeisen i predstavlja treći nivo, koja brine o svim centralnim funkcijama sistema.

Raiffeisen Zentralbank i pokrajinska Raiffeisen Niederösterreich-Wien u problemima su jer im je dividenda na temelju vlasničkih udjela unutar grupe ključni izvor prihoda, a Raiffeisen Bank International zbog regionalnih problema ne može isplatiti dividendu.

O spajanju Raiffeisen Zentralbanka i Raiffeisen Bank International govori se već godinama, ali konačna odluka nikad nije donesena jer zavisi od brojnih lokalnih interesa.

Raste i vjerovatnoća da bi Raiffeisen Zentralbank mogao prodati Raiffeisen Bank International. Takvo rješenje podržava većina pokrajinskih vlasnika. Raiffeisen Bank International upravlja uglavnom rizičnim regionalnim podružnicama, a različiti scenariji spajanja s pokrajinskim vlasnicima sporadično se raspravljaju na internim sastancima grupe.

Prema najnovijoj ideji o spajanju s Raiffeisen Zentralbankom i Raiffeisen Niederösterreich-Wienom, ) većina regionalnih i korporativnih klijenata bila bi pridružena klijentima iz segmenta maloprodaje i malih preduzeća.

Raiffeisen Zentralbank osim toga obuhvata stambene štedionice, upravljanje investicionim fondovima, posebne kreditne niše i vlasnik je 31,5 posto u osiguravajućoj grupi Uniqa.

Raiffeisen Niederösterreich-Wien je s 35 posto najveći dioničar RZB-grupe i centralna je ustanova za 65 kooperantskih Raiffeisen banaka u Donjoj Austriji. Osim glavnog grada Beča i regije Donje Austrije aktivna je i u regiji Centrope koja obuhvata dijelove Austrije, Slovačke, Mađarske i Češke. To je univerzalna banka koja uz maloprodaju pokriva mala i srednja preduzeća, korporativno bankarstvo.

I dok se raspravlja o spajanju, udio u Uniqi će biti prodat, a umjesto prodaje poslovanja u Poljskoj biće dezinvestirana ruska podružnica koja je moćan generator profita, ali je opterećena rizičnom imovinom.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *