Finska razmišlja o izlasku iz eurozone

Dodajte komentar

Parlament Finske će sljedeće godine raspravljati o tome da li ta zemlja treba da napusti euro, izjavila je visoka funkcionerka finske skupštine Maija-Lena Pavola

Ovakva odluka je donijeta pošto je 50.000 građana potpisalo peticiju kojom se poziva na organizovanje debate o tom pitanju, javlja britanska agencija Rojters.

“Početkom naredne godine biće sprovedena provjera potpisa, a parlamentarna rasprava će biti održana u dolazećim mjesecima”, rekla je Pavola.

Peticija, koja će biti otvorena za prikupljanje potpisa do sredine januara, poziva na održavanje referenduma o članstvu Finske u eurozoni, koje će biti moguće samo ako parlament podrži tu ideju.

Uprkos ovoj inicijativi, istraživanje Eurobarometra sprovedeno ovog mjeseca je pokazalo da 64 odsto Finaca podržava zajedničku valutu, što je nešto manje u odnosu na 69 odsto prije godinu dana.

Kako navodi Rojters, ova nordijska zemlja je iskusila tri godine ekonomskog pada, i trenutno je u najtežoj situaciji od bilo koje druge članice eurozone.

“Od 2008. godine, ekonomija Švedske je porasla za 8,0 odsto, dok je naša pala za 6,0 odsto”, kaže Pavo Vajrinen, finski član Evropskog parlamenta, koji je pokrenuo ovu inicijativu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *