Afera Telekom: Istraga protiv bivših funkcionera

Dodajte komentar

Specijalno tužilaštvo otvorilo je istragu protiv bivšeg direktora Telekoma Olega Obradovića i nekadašnjeg člana uprave te kompanije Miodraga Ivanovića zbog zloupotrebe službenog položaja i oni se sumnjiče da su nezakonito pribavili sebi i drugima 2.300.000 eura tokom privatizacije te nekad državne kompanije. Obradović i Ivanović su saslušani u Specijalnom tužilaštvu i tokom ispitivanja negirali su izvršenje djela koje im se stavlja na teret, pišu Dan i Vijesti.Istraga protiv njih dvojice pokrenuta je zbog tri konsultantska ugovora iz 2005. godine, za koje je američka istraga utvrdila da su lažni, piše Dan.

Oleg Obradović je u izjavi za Dan potvrdio da je saslušan u tužilaštvu povodom afere Telekom.

„Saslušani smo ja i Miodrag Ivanović. To je sve što mogu da kažem. Za ostalo pitajte nadležne, rekao je Obradović.

Advokat Zoran Piperović, koji sa kolegom Dragoljubom Đukanovićem zastupa Obradovića i Ivanovića, potvrdio je da je protiv dvojice bivših rukovodilaca Telekoma donesena naredba za pokretanje istrage.

„Kao branioci Olega Obradovića i Miodraga Ivanovića, mi smo prisustvovali njihovom saslušanju pred zamjenikom specijalog tužioca Sašom Čađenovićem. Obradoviću i Ivanoviću se stavlja na teret da su kao saizvršioci počinili krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju. Dispozitiv naredbe za sprovođenje istrage veoma je obiman i deskripcija njihovih diskriminacija data je skoro kao roman. U dispozitivu se tvrdi da je navodno sporno nekih 2,3 miliona eura“, kazao je Piperović Danu.

Prema njegovim riječima, okrivljeni su na vrlo koncizan, jasan i suvisao način iznijeli svoju odbranu, odgovarali na sva pitanja tužioca i dali vrlo objektivan, uvjerljiv i, što je najvažnije, istinit iskaz.

„Negirali su svaku stavku dispozitiva naredbe o sprovođenju istrage i objasnili svu proceduru koja je tada vođena. Ne znam kako će tužilaštvo da dokaže da su moji branjenici sebi i drugome pribavili protivpravnu imovinsku korist, tim prije što je evidentno da za Mađar telekom, koji je sada vlasnik, nije nastupila šteta. Ako nema štete nema ni djela“, ističe Piperović.

On tvrdi da nije vidio da postoje dokazi iz kojih bi se moglo utvrditi da su njegovi branjenici stekli protivpravnu imovinsku korist.

U istrazi je, prema pisanju medija, pominjano ime sestre premijera Ane Kolarević, međutim ona nije obuhvaćena naredbom za sprovođenje istrage.

Skupštinski Anketni odbor saslušao je prije tri godine Obradovića i Ivanovića, koji su tada saopštili da ne mogu da pričaju o Telekomu bez dozvole bivšeg poslodavca.

Istraga o privatizaciji Telekoma pokrenuta je krajem 2011. godine, nakon što su američke vlasti saopštile da imaju dokaze da je privatizaciju Crnogorskog telekoma pratila korupcija. Vlasti SAD su utvrdile da je Mađar telekom pri kupovini Telekoma podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona eura.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *