Inflacija u eurozoni izašla iz minusa

Dodajte komentar

Inflacija u eurozoni je u oktobru iznosila 0,1 odsto na godišnjem nivou, u odnosu na septembarskih minus 0,1 odsto.

Ubrzala je i inflacija u EU koja je u oktobru, na godišnjem nivou, bila nula odsto u odnosu na minus 0,1 odsto u septembru, saopštila je evropska služba za statistiku Eurostat.

U oktobru prošle godine, stopa inflacije u eurozoni iznosila je 0,4 odsto, a u EU 0,5 odsto, navodi se u izvještaju Evrostata.

Prošlog mjeseca deflacija je registrovana u 13 zemalja članica, a najniža stopa je evidentirana na Kipru (minus 1,8 odsto), Rumuniji (minus 1,4 odsto), Bugarskoj (minus 1,2 odsto), Sloveniji (minus 1,1 odsto) i Španiji (minus 0,9 odsto).

Istovremeno, najviše godišnje stope inflacije su registrovane na Malti (1,6 odsto), Belgiji (1,2 odsto), Švedskoj (0,9 odsto), Austriji i Portugalu (od po 0,7 odsto).

U poređenju sa septembrom ove godine, godišnja stopa inflacije je u oktobru pala u četiri zemlje članice, u sedam je ostala stabilna, a porasla je u 16 zemalja.

Najveći uticaj na povećanje godišnje stope inflacije u eurozoni imao je skok cijena povrća od 0,14 procentnih poena, rast cijena u restoranima i kafićima od 0,10 procentnih poena, i poskupljenje voća od 0,07 procentnih poena, dok su cijene goriva pale za 0,68 procentnih poena, lož ulja za 0,22 procentna poena, a gasa za 0,09 procentih poena, navodi se u izvještaju Eurostata.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *