Zašto su Njemci tu gdje jesu?

Rad u životu građana Njemačke igra veliku ulogu, te bi u slučaju velikog dobitka na lutriji samo 20 odsto Nijemaca dalo otkaz, proizlazi iz studije o odnosu prema radu Fondacije Bertelsmann objavljene u petak.

„Rad je vrlo važan u životu Nijemaca i nalazi se na drugom mjestu po važnosti nakon porodice i partnera“, proizlazi iz studije „Radne i životne perspektive u Njemačkoj“ što ga je u petak objavila Fondacija Bertelsmann.

Na listi od 1 do 100, rad se po važnosti s 34 boda nalazi na drugom mjestu poslije porodice i partnera (39 bodova). Životni segment slobodno vrijeme se nalazi na trećem mjestu s 20 a društveni angažman na četvrtom sa sedam bodova. Iz studije, koja je nastala u suradnji s Društvom za istraživanje potrošača (GfK), proizlazi da ja sam rad važniji od novca.

„Čak i u slučaju visoke podrške za nezaposlene, tri četvrtine ispitanih i dalje bi radije odlazilo na posao nego od države primalo novac“, piše u studiji. Slična je situacija i s iznenadnim velikim novčanim dobitkom. Samo 20 odsto nakon dobitka bi dalo otkaz i više ne bi radilo.

Za 67 odsto ispitanih siguran posao je od velike važnosti. Istovremeno se i velik broj ispitanih slaže s tvrdnjom da je u toku radnog vijeka vrlo važna dalja edukacija ili specijalizacija.

No u ovom segmentu su primjetne velike razlike s obzirom na životnu dob i kvalifikaciju. Dok mladi i dobro obrazovani u 62 odsto slučajeva podržavaju mjere dodatne kvalifikacije, spremnost na daljnju edukaciju je kod starijih i manje kvalificiranih s 45 odsto osjetno niža.

Fondacija Bertelsmann iz vestfalijskog gradića Gueterslohea je tijesno povezana s istoimenim medijskim koncernom Betelsmann koji je većinski vlasnik poznatih njemačkih medijskih kuća i redovno izdaje društveno-relevantne studije.

Izvor: Capital.ba

Check Also

Road to Investments: Evropsko tržište restriktivno u poređenju sa američkim, Balkanci najviše investiraju u nekretnine

Jedan od najznačajnijih događaja iz oblasti bankarstva i finansija u ovoj godini, konferencija o finansijskom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.