Krizni porez biće 11 odsto

Dodajte komentar

U cilju dalje finansijske konsolidacije budžeta, Vlada je na jučerašnjoj sjednici utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, a izmjenama je predviđeno da se produži primjena više poreske stope za oporezivanje ličnih primanja iznad 720 eura i za 2016. godinu, uz smanjenje više poreske stope na 11 odsto, umjesto dosadašnje od 13 odsto.“U raspravi je naglašeno da Vlada, pored stabilizacije javnih prihoda, izbalansiranim pristupom čini napore ka postepenom rasterećenju privrede”, saopšteno je iz Vlade.

Vlada je utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o preuzimanju akcionarskih društava.

“Njegovim usvajanjem stvaraju se realni osnovi za unapređenje regulatornog okvira u ovoj oblasti, kao i u na kompletnom tržištu kapitala u Crnoj Gori. S obzirom na činjenicu da se radi o jednom od sistemskih zakona tržišta kapitala, predložene izmjene i dopune predstavljaju napredak u pravcu potpunog usklađivanja ove oblasti sa regulativom Evropske unije, u stepenu koji je trenutno primjenljiv”, ističu  Vladi.

Vlada je ocijenila da se inoviranim odredbama značajno povećava stepen zaštite prava manjinskih akcionara u sprovođenju postupaka preuzimanja, što je i osnovni smisao Zakona.

Vlada je donijela Uredbu o izmjenama Uredbe o bližim kriterijumima i metodologiji za određivanje tržišne vrijednosti nepokretnosti.

“Izmjenama se stvaraju pravne pretpostavke za realnije određivanje tržišne vrijednosti nepokretnosti, kao osnovice za utvrđivanje poreza na nepokretnosti”, konstatovano je na sjednici.

U okviru mjera fiskalne kosolidacije lokalnih samouprava, Vlada je usvojila Informaciju o reprogramu poreskog duga opština Andrijevica i Žabljak i odobrila reprogram poreskog duga po osnovu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, sa utvrđenim stanjem na dan 31. decembra 2014. godine, u ukupnom iznosu od 1.176.313,71 eura, na period od 20 godina, počevši od 1. januara 2016. godine.

“Od ukupne sume na Andrijevicu se odnosi 367.686,78 eura, a na Žabljak 808.626,93 eura”, saopšteno je iz Vlade.

U okviru redovne procedure izvještavanja o realizaciji evropske agende, Vlada je usvojila Sedmi kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju, za period jul – septembar 2015. godine.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *