Banke neće dopustiti tehnološkim kompanijama da ih istisnu

Dodajte komentar

Kompanije utemeljene na novim tehnologijama ulaze u sve industrije, ali banke će zahvaljujući propisima i podršci vladinih funkcionera zadržati poziciju finansijskih posrednika, rekao je za Reuters jedan od zagovornika digitalnih tehnologija koji stoji iza kriptovalute bitcoin.“Regulacijom se čuva pozicija banaka. Zakonom je propisano da banke moraju izvršavati određene fukcije”, tumači Mark Smith, izvršni direktor Symbiont.io, startup kompanije koja je pokrenuta od strane Bitcoin 2.o i MathMoneya f(x) Inc kako bi stvorila platformu za trgovanje vrijednohartijama od vrijednosti snicima utemeljenu na tehnologiji blockchain na kojoj je utemeljen i bitcoin.

Smith predviđa da će velike banke poput JPMorgan Chasea prihvatiti nove tehnologije kako bi smanjile administrativne troškove procesuiranja kredita te troškove prebijanja i namirenja  ri trgovanju hartijama od vrijednosti. “Velika ulaganja u infrastrukturu stalno rastu”, rekao je Smith u četvrtak prilikom učešća na panel diskusiji održanoj na konferenciji Thomson Reutersa  o inovacijama i promjenama u finansijskim uslugama.

Novi konkurenti u bankarskom sektoru dolaze iz Silicjumske doline, rekao je izvršni direktor JPMorgana Jamie Dimon dioničarima ove godine. Dodao je da JPMorgan od njih može mnogo naučiti i da ne može odbaciti mogućnost da JPMorgan uđe u partnerstvo s nekim od njih.

JPMorgan sarađivao je s Appleom na aplikaciji Apple Pay za plaćanje kreditnim i debitnim karticama preko pametnih telefona.

Prošlog mjeseca banka je takođe najavila pokretanje sopstvenog konkurentnog servisa za plaćanje pametnim telefonima Chase Pay.

Smith je na panelu najavio da svoje rješenje za trgovanje hartijama od vrijednosti namjeravaju prodati nekoj velikoj banci.

Drugi učesnik panela, viši potpredsjednik za digitalna rješenja u kartičarskoj kompaniji Visa Inc Sam  Shrauger, istakao je pak da prelazak s gotovine i kartica na elektronske kanale ne mijenja generalni način kretanja novca.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *