Srbija: 100 puta manje takse za legalizaciju objekata

Dodajte komentar

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o ozakonjenju nelegalno izgrađenih objekata, koji će početi da se primjenjuje u narednih nedelju dana, nakon što mu “zeleno svijetlo” daju i poslanici u parlamentu.Potpredsjednica Vlade i ministarka građevine, Zorana Mihajlović, smatra da bi proces ozakonjenja mogao biti završen u narednih godinu dana.

Mihajlovićeva kaže da se procjenjuje da u Srbiji ima oko 1,5 miliona objekata izgrađenih bez dozvole i da će oko 95 odsto njih moći da se legalizuje, dok će ostali biti srušeni. Ona napominje i da oko 85 odsto svih nelegalnih objekata čine porodične kuće i stanovi.

Zakon predviđa do 100 puta manje takse, kaže Mihajlovićeva. Građani koji su već podnijeli zahtjev za legalizaciju, njih oko 700.000, platiće samo fiksnu taksu koja za stambene objekte do 100 metara kvadratnih iznosi 5.000 dinara, a do 200 kvadrata 15.000 dinara. Cijene su iste bez obzira u kom gradu je objekat izgrađen.

Mihajlovićeva objašnjava da će građani koji do sada nisu podnijeli nijedan zahtjev, osim plaćanja naknade, morati da dostave izvještaj o izvedenom stanju, koji će raditi licencirani inženjeri.

Kada zakon bude usvojen u parlamentu inspekcija će krenuti na teren i uručivaće rješenja o rušenju svima koji su nelegalno gradili i država će tako pokrenuti proces ozakonjenja, kaže ministarka. Ukoliko vlasnici koji budu dobili ova rješenja ne budu ušli u proces ozakonjenja, njihovi objekti će se rušiti.

Mihajlovićeva ističe da neće moći da se ozakone objekti građeni u parkovima prirode prvog reda, na klizištima i drugim sličnim mjestima na kojima je i u prethodnom periodu bila zabranjena gradnja.

Bizlfe

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *