Predstavljena nova novčanica od 20 eura

Dodajte komentar

Njemačka centralna banka Bundesbank predstavila je novu novčanicu od 20 eura koja će na tržište biti puštena 25. novembra.Član Upravnog odbora Bundesbanke, Carl-Ludwig Thiele je u sjedištu Bundesbanke u Frankfurtu novinarima predstavio novu novčanicu od 20 eura i kazao da je riječ o novčanici koja je osvježenog dizajna i sigurnosnih karakteristika.

“Ova banknota ima novi sigurnosni elemenat nazvan Portret prozor. Nova novčanica ima pojačane sigurnosne karakteristike koje je čine manje podložnom falsifikovanju. Tu posebno mislim na novi hologram. Ova novčanica je prekretnica u izradi ovakvih vrijednosnih papira koji su mnogo sigurniji i trajniji od prethodno štampanih“, kazao je Thiele.

On je naveo da na tržištu novca u zemljama eurozone trenutno u opticaju ima 18,1 milijardi novčanica, prenosi Biznis.ba.

Novčanica od 20 eura je zadržala plavu boju, ali je njen dizajn osvježen simbolima Evrope. Thiele je kazao da će novčanice od 20 eura koje su trenutno u opticaju biti korištene još neko vrijeme, a zatim i povučene sa tržišta.

Uvođenje novih sigurnosnih novčanica u eurozoni datira još od 2002. godine kada je pokrenuta borba protiv falsifikatora novca. Nove novčanice od pet eura uvedene su prije dvije godine, a prošle godine su se na tržištu pojavile i nove novčanice od 10 eura.

Očekuje se da u narednom periodu novom generacijom budu zamijenjene i novčanice u apoenima od 50, 100, 200 i 500 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *