Porez na nepokretnosti: Opštine mogu uzeti više novca

Dodajte komentar

Opštine od 1. j anuara naredne godine od poreza na nepokretnosti mogu da uzmu više novca zato što stupaju na snagu izmjene i dopune Zakona o nepokretnosti kojimaje povećan donji limit ove poreske stope sa 0,10 na 0,25 odsto tržišne vrijednosti nekretnine.„Opštinama se tako otvaraju mogućnosti da povećaju prihode od poreza na nepokretnosti“, kazali su Pobjedi u Ministarstvu finansija.

Oni podsjećaju da su sredinom marta ove godine usvojene izmjene Zakona o porezu na nepokretnosti čija je primjena odložena do 1. januara 2016. godine.

„Zakonom se obezbjeđuju uslovi za formiranje sveobuhvatne baze podataka putem uvođenja obaveze notarima, sudovima i drugim državnim organima da opštinama na čijem se području nalazi nepokretnost, dostave isprave ugovore, odluke… na osnovu kojih se stiče, odnosno mijenja vlasništvo na nepokretnosti, kao i rok za dostavu navedenih isprava, u cilju blagovremenog, efikasnijeg, potpunijeg i kvalitetnijeg oporezivanja nepokretnosti“, rekli su iz Ministarstva finansija i dodali da izmjene daju mogućnost opštinama da propišu višu, odnosno nižu poresku stopu i bliže definišu nepokretnosti koje su predmet oporezivanja po višoj, odnosno nižoj stopi.

Cilj je da se uklone biznis barijere u oblasti turizma, odnosno stimuliše elitni turizam, razvoj poljoprivrede i spriječi nelegalna gradnja. To se odnosi na objekte koji su proglašeni spomenicima kulture, a vlasništvo su vjerskih organizacija, u slučaju kada služe za stanovanje.

Iz Ministarsva finansija pojašnjavaju da se uvode novčane kazne zbog neprijavljivanja i neplaćanja poreske obaveze za notare, odgovorno lice u sudu ili državnom organu, pravna lica, preduzetnike i fizička lica.

„Porez na nepokretnosti u cjelosti pripada opštinama, što znači da državna kasa ne gubi prihode“, ističu u Ministarstvu i podsjećaju da se porez ne plaća na nepokretnosti u državnoj svojini koje koriste državni organi, organizacije i službe, organi jedinice lokalne samouprave i organizacije koje obavljaju javnu službu.

To znači da javni sektor nije obveznik poreza na nepokretnosti, ukoliko se te nepokretnosti ne koriste za sticanje prihoda na tržištu.

Izvor: Pobjeda

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *