Nafta ide na 40 dolara

Dodajte komentar

Cijene nafte su pod pritiskom, pošto je veliko povećanje zaliha u SAD podstaklo očekivanja da će se ogromna globalna ponuda zadržati i u narednoj godini.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u decembru pojeftinila je za 22 centa, na 41,53 dolara za barel, dok je za dva centa poskupela sirova nafta tipa “brent”, na 44,08 dolara, takodje za decembarske isporuke, prenosi agencija Frans pres.

Cijene nafte su juče pale, nakon što je američko ministarstvo za energetiku objavilo da su komercijalne zalihe u zemlji, koja je najveći svetski potrošač nafte, porasle za 4,2 miliona barela u prošloj nedjelji, što je znatno iznad rasta koji su očekivali analitičari od 1,3 miliona barela.

Cijena WTI je pala juče za 2,7 odsto, a “brenta” za 3,8 odsto nakon objavljivanja izvještaja, koji je takodje pokazao da je američka proizvodnja nafte nastavila da raste.

Kako navodi Frans pres, tempo rasta globalne tražnje za naftom nije bio dovoljno snažan kako bi apsorbovao prekomjernu ponudu, a analitičari poručuju da je uspostavljanje balansa izmedju ponude i tražnje preko potrebno radi dostizanja održivijeg rasta cijena nafte, koje su od sredine 2014. i više nego prepolovljene, sa nivoa od preko 100 dolara za barel.

B92, Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *