Koliko novca vrijede vaši lični podaci?

Dodajte komentar

Društvene mreže, PIN kodovi za bankarske račune i keyevi za igre imaju svoju cijenu na crnom tržištu. Ako mislite da je hakerima glavna stvar u životu da pokupe vaše lozinke iz čiste pakosti, kako bi vam uništili profil na Facebooku ili srušili web stranice iz vica, prevarili ste se, jer tamna strana Interneta, ima razrađen sistem naplate sa kompletnim cjenovnicima za svaku vrstu privatnog podatka koji vam maznu.

Prema izvještaju pod nazivom “The Hidden Data Economy” koji je objavio McAfee (Intel Security), može se vidjeti da trgovina ukradenim podacima cvjeta, a na brojim crnim portalima se održavaju aukcije na kojima se svako može nadmetati za vašu Facebook lozinku, key za World of Warcraft, bankovni račun, podatke s kreditnih kartica, e-mail adresu, broj telefona i druge privatne podatke koje neko može koristiti za razne namjene, od spama do krađe novca.

Prema cjenovnicima “dark weba”, pasword za Netflix servis vrijedi oko 1 dolar, dok su kriminalci za vašu lozinku bankarskog računa spremni platiti i do 1.200 dolara.

Pored toga, zanimljivo je da se cijene razlikuju između SAD-a i država Evropske zajednice, pa će hakeri za osnovne podatke s kreditnih kartica američkih građana tražiti 5 dolara, dok će one iz EU prodavati za 45 dolara.

Takođe valja naglasiti da podaci za logovanje na stranice banaka variraju cijenom i po tome koliko se novca nalazi na kompromitovanim računima, pa hakeri traže oko 190 dolara za račune na kojima ima najmanje 2.200 dolara, te 200 do 300 za one s iznosima između 5 i 8 hiljada dolara, dok će kartični podaci za račune na kojima se nalazi 20.000 dolara, na crnom tržištu vrijedjti oko 1.200 dolara.

Takođe je zanimljivo da hakeri nude i svojevrsne “trial” verzije svojih paketa podataka, pa osnovne ukradene podatke koji se ne mogu koristiti za krađu novca nude besplatno za preuzimanje, dok će broj vašeg bankarskog računa, datum rođenja, adresu stanovanja i PIN naplaćivati prema važećim standardizovanim cjenovnicima.

Raj Samani, šef tehnologije u Intel Securityu za EMEA regiju, kaže da se ekosistem cyber kriminala ponaša poput neke neregulisane efikasne ekonomije, te crnom tržištu nudi brojne alate i usluge, kako bi poslovanje bilo efikasnije. Takođe navodi da se Internetom sve više šire “pijace” na kojima se prodaje takva roba, a one bilježe veliki rast, kako po učestalosti i veličini, tako i po ozbiljnosti, čak i u pogledu sigurnosne zaštite transkacija.

Izvor: Economy

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *