Cetinje: Nema čokolade, stižu novi projekti

Dodajte komentar

Prije dvije godine na Cetinju je potpisan ugovor o gradnji fabrike čokolade, koja je trebalo da proradi za četiri mjeseca i obezbijedi 53 radna mjesta. Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović, izvršni direktor ukrajinskog investitora Montelora Rastislav Karandjejev i stečajni upravnik Oboda Nikola Vujačić, ugovor su potpisali 11. novembra 2013. godine, pet dana prije lokalnih izbora u prijestonici.Rok za otvaranje fabrike je kasnije pomjeran iz februara za maj 2014, uz najave da ni rat u Ukrajini neće omesti investitora iz ove zemlje Montelor da završi fabriku. Tek krajem prošle godine je zvanično saopšteno da ukrajinski investitor odustaje od projekta zbog situacije u Ukrajini.

U Prijestonici očekuju da će ovaj broj obećanih radnih mjesta biti i premašen u novim projektima.

“Radna mjesta predviđena tom investicijom već su ‘nadomještena’, prije svega aktuelnom investicijom u komercijalni centar na ulazu u grad (blizu 50 zaposlenja), ali i sadržajima poput novog hotela na Lovćenu, „Lipske pećine” i projekta vinarije u Građanima, koje je Prijestonica Cetinje u proteklih 12 mjeseci podržala svojim podsticajima”, navedeno je iz kabineta Aleksandra Bogdanovića.

U ova četiri projekta biće otvoreno 70 novih radnih mjesta, a juče je najavljen početak investicije u Košuti.

Komercijalni centar na ulazu u grad trebalo bi da bude otvoren u decembru, a u Građanima vlasnici vinarije Lipovac završavaju gradnju hotela.

Ukrajinski investitor je na prostoru gornjeg Oboda počeo sa adaptacijom hale.

“Vlasništvo nad prostorom nije se mijenjalo ni pri početku realizacije investicije, s obzirom da on pripada biznis zoni „Cetinje I“. Prijestonica Cetinje nije imala novčanih i drugih ulaganja u projekat. Investitor nema dugovanja prema Prijestonici Cetinje”, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika.

Četiri firme sele pogone u Košutu

Bogdanović i direktori cetinjskih firmi Zrnožit, Silex promet, Eurogum i Montell potpisali su juče protokol kojim je predviđena rekonstrukcija hala u bivšoj fabrici Košuta. Rekonstrukcija će uslijediti početkom naredne godine, a privatne kompanije će za projekte dobiti stimulanse Prijestonice.

Kako je najavljeno Zrnožit će u novu poslovnu zonu preseliti proizvodni proces, Silex će uspostaviti distributivni centar i proizvodnju, Eurogum će preseliti proizvodnju, distribuciju, kao i radio “Star FM”, dok će Montell rekonstruisati jednu halu za proizvodni i distributivni centar. Prijestonica će rekonstruisati upravnu zgradu u kojoj će se nalaziti biznis inkubatori i inovacioni centar.

U ime potpisnika izvršni direktor Euroguma Milenko Marković obećao je rast proizvodnje i usluga i zapošljavanja. Ove kompanije su nedavno kupile imovinu firme Montenegro Modern Shoes, nasljednika Košute čiji radnici godinama protestuju tražeći otpremnine i povezivanje staža.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *