Slučaj “švajcarac”: Hrvatska najavila kazne bankama

2 komentara

Ministar finansija Boris Lalovac izrazio je u četvrtak zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda da zakon o konverziji kredita u ‘švajcarcima’ ostanu na snazi do konačne odluke o njihovoj ustavnosti te najavio da će biti kažnjene banke koje su se u aneksima ugovora ograđivale od konverzije u slučaju da Ustavni sud sruši te zakone.

Ustavni sud u četvrtak je na konferenciji za novinare objavio da je pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti zakona o kreditnim institucijama i o potrošačkom kreditiranju, koji regulišu pitanje konverzije kredita u ‘švajcarcima’ u eurske te da je odlučio da će do konačne odluke oba osporena zakona biti na snazi.

Svi predlagači, a riječ je o osam banaka i četiri fizičke osobe, uz svoje su pridloge za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu podnijeli i prijedloge da se privremeno, do donošenja konačne odluke, obustavi izvršenje svih pojedinačnih akata i radnji koje se poduzimaju na temelju osporenih zakona.

Ustavni sud je ocijenio da te prijedloge za privremenim mjerama neće prihvatiti. Oba osporena zakona i dalje su u primjeni i oba pravno obvezuju svoje adresare, kažu iz Ustavnog suda.

Komentarišući tu odluku pred Banskim dvorima Lalovac je kazao da se zbog nje osjeća vrlo sretno “kao hrvatski građanin, ali i zbog građana koji su bili u strahu šta će od toga biti”.

Dodao je kako se nada “da je to sada završena stvar te da je danas napokon dan da građani dobiju te isplatne listiće kako i trebaju biti, kao što je pošteno i realno, s umanjenim iznosima i glavnica i rata”.

“A vidite na što su banke sada pristale. Špekulisale su. Javno sam govorio da su čekale izbore. Kada su počele s tim listićima? Dan poslije izbora. I što im se danas dogodilo? Da su njihove špekulacije, pritisci i ucjene pale u vodu i još su same sebi stvorile veće probleme. Stavile su malim sitnim slovima u anekse ugovora nešto što će preplašiti građane, mislile su da će to proći”, rekao je Lalovac.

On je istakao da banke sada “u roku od 24 sata moraju odštampati nove anekse ugovora, ponovno sve distribuirati, moraju dići cijelu banku na noge ili će biti strašno kažnjene od strane Ministarstva finansija i HNB-a”.

Naime, dužnici iz pojedinih banaka upozoravaju kako u nacrtima aneksa ugovora o kreditu stoji da u slučaju ‘rušenja’ tih zakona na Ustavnom sudu, novopotpisani ugovor ne bi imao pravnog učinka.

“Znači, zaradićemo nešto novaca na njihovoj gluposti, bahatosti. Danas je Ustavni sud potvrdio da nije regularno to što rade i imaju vrlo malo vremena. Dakle to moraju obaviti danas ili sutra, a hoće li imati vremena, ne znam. To je njihova špekulacija, ali mogu ‘osjetiti’ da će ih vrlo brzo posjetiti ili Ministarstvo finansija ili HNB i sve pročešljati da vidimo je li to sve bilo uredno. Biće kažnjene jer su u ugovore stavile ono što nisu trebale”, naglasio je Lalovac.

Kazao je i kako ovu odluku Ustavnog suda smatra vrlo pozitivnom i za građane i za Vladu i za ekonomiju, “jer smo pokazali da kada imamo zajedništvo možemo se boriti i protiv najvećih lobista”.

Iz Ustavnog suda danas nisu mogli reći kada će biti donesena konačna odluka o ustavnosti zakona o kreditnim institucijama i potrošačkom kreditiranju.

Hrvatski Zakoni o kreditnim institucijama i potrošačkom kreditiranju, kojima se reguliše konverzija CHF kredita u eurske, stupili su na snagu 1. oktobra, a banke imaju rok od 45 dana, odnosno do 15. novembra da građanima s tim kreditima pošalju anekse ugovora, o čemu se oni moraju obavijestiti u roku od mjesec dana.

Izvor: Poslovni

Podijeli ovaj članak
2 Komentara
  • Bankar odlucio da prezivi krah banke- pametna strateska odluka.

    Pitanje je da li su izvrsni direktori banke pismeni da procitju ovu vijest i shvate da su oni njihovi danasnji “pravni savjetnici” iz spina- pravdanja u stvari diletanti koji su ih odveli na put ugrozavanja licence na ovom trzistu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *