Nakon 35 godina uhvaćen bankar povezan sa CIA-om i narko kartelima

Dodajte komentar

Michael Jon Hand je u Australiji osnovao banku, povezao se s američkom vojskom i obavještajcima, prevario štediše i investitore, te nestao

Bio je to jedan od najvećih nestanaka savremenog doba. A on jedan od najvećih enigmi.

Usred optužbe da je njegova Nugan Hand banka uključena u krijumčarenje oružja, ssradnju s velikim narkobossevima i da su prikrivali operacije za CIA-u, Amerikanac Michael Jon Hand je nestao u Australiji.

Danas, 35 godina kasnije, pronađen je u malom gradiću u Idahou, gdje je živio kao Michael Jon Fuller.

Da, sve što je promijenio je prezime, a upravo je nevjerovatno da je ovaj 73-godišnjak, uz to što je cijelo vrijeme živio pred nosom obavještajaca, konstantno koristio isti matični broj građana i sarađivao s američki specijalnim orgnizacijama, kojima je prodavao taktičko oružje.

Je li Hand/Fuller jednostavno bio drzak, glup ili je cijelo vrijeme “pripadao zaštićenoj grupi, povezanoj s obavještajnim radom”, pitao se australijski pisac Peter Butt koji je upravo objavio knjigu ‘Merchants of Menace‘ u kojoj je naveo Handovo skrovište.

Ranije ove godine otkriveni su dokumenti australijske tajne službe u kojima je vidljivo da je Hand radio kao vojni savjetnik CIA-e dvije godine nakon svog nestanka, iako je CIA opovrgla te navode, a FBI nije želio da komentariše slučaj.

Prije preseljenja u Australiju, Hand je pak bio član Zelenih beretki u Vijetnamu i CIA-in obavještajac u Laosu. Kad je došao u Australiju, 1973. godine, s bogatim playboyjem Frankom Nuganom otvorio je Nugan Hand banku, sa svega 80 dolara početnog kapitala.

Sedam godina poslije, napustio je Australiju nakon što je Nugan pronađen mrtav u svojem Mercedesu. Tkom istrage Nuganove smrti, Hand je priznao da je banka dužna malim i velikim investitorima ukupno 50 miliona dolara, a iako je slučaj ubrzo zatvoren i proglašeno je da je Nugan počinio samoubistvo, mnogi Australijanci nisu povjerovali u to.

Kad su štediše i australijska policija krenuli u potjeru za Handom, njemu je bivši CIA-in agent osigurao falsifikovani australijski pasoš pomoću kojeg je, prerušen, 1980. godine napustio Australiju. Odletio je na Fidži pa u Kanadu, odakle je bez vize mogao preći u SAD.

Banka koja je mogla da pokrene svoj mali privatni rat

Australijske novine su prve u ponedjeljak reagovale na Buttovo otkriće u knjizi. Novinar australijske informativne emisije ‘60 Minutes’ snimio je Handa koji je odbio da odgovori na njegova pitanja.

Inače, sumnje u povezanost banke s CIA-om, pojavile su se nakon Nuganove smrti.

U njegovom je novčaniku naime pronađena posjetnica Williama E. Colbyja, koji je bio direktor CIA-e od 1973. do 1976. godine, a koji je otpušten s radnog mjesta nakon što je otkriveno da je ilegalno špijunirao američke građane.

On je isto tako bio pravni savjetnik banke, a nakon Colbyja je otkriveno da on nije bio jedina osoba koja je sarađivala s bankom a da je imala obavještajnu ili vojnu prošlost i zaleđe.

Nugan Hand je bio sjedište toliko generala, admirala i zloglasnih kriminalaca da su bez problema mogli pokrenuti svoj mali privatni rat.

Predsjednik banke je bio penzionisami admiral iz američke ratne mornarice, rukovodilac podružnice u Manili je bio penzionisani general vojnog vazduhoplovstva, penzionisani vojni general je vodio podržnicu u Washingtonu, a još jedan je isto činio na Havajima.

Dakle, trebali bi da povjerujemo da su svi ovi ljudi bili potkovani u ekonomiji i bankarstvu?! Teško.

Nakon kolapsa banke u Australiji su počele velike istrage koje su otkrile da je banka bila uključena u pranje novca, utaju poreza, te da su kršili mnoštvo australijskih bankarskih zakona.

Jedna je istraga našla veđđzu između Handa i CIA-e, dok druga nije. Istovremeno, Australijanci su se žalili da FBI ne želi da im pomogne ni na koji način.

Od skromnih početaka do rasta globalnog magnata, Nugan Hand teško da je mogao uspjeti bez pomoći nekolicine velikana.

Poznato je da se Hand hvalio kolegama da je njegov cilj “da postane glavni bankar CIA-e”, a sve je izglednije da je u tome i uspio, piše Daily Beast. Naravno, zauzvrat ga je CIA i štitila tolike godine.

Izvor: Express

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *