Nafta duboko u raljama zaliha

Dodajte komentar

Cijene nafte su porasle u Aziji, čime su se oporavile od oštrog pada registrovanog prethodnog dana. Međutim, dodatno nagomilavanje zaliha u SAD bacilo je sjenku na tržište sirove nafte.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u decembru trgovana je za 26 centi više, po cijeni od 43,19 dolara za barel, a za 22 centa je poskupela i sirova nafta tipa “brent”, na 46,03 dolara, takođe za decembarske isporuke, prenosi agencija Frans pres.

Trgovci su fokusirani na objavljivanje izvještaja američke Administracije za energetske informacije (EIA) koji bi trebalo da pruži novu sliku o tražnji nafte u najvećoj svjetskoj ekonomiji.

Cijene nafte su u srijedu pale, nakon što je izvještaj Američkog naftnog instituta pokazao da su zalihe komercijalne nafte uvećane za više od šest miliona barela. Povećanje zaliha obično ukazuje na slabiju tražnju i ima negativan uticaj na cijene nafte, navodi Frans pres.

“Izvještaj EIA će pružiti ključne dokaze vezano za kratkoročni cjenovni razvoj situacije”, izjavio je analitičar kompanije EY Sandživ Gupta, i dodao da je tržište fokusirano na sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) koji se održava narednog mjeseca.

Odluka OPEK-a da zadrži visok nivo proizvodnje, uprkos obimnim globalnim zalihama, uzrokovao je sunovrat cijena nafte za preko 50 odsto, odnosno sa rekordnog nivoa od 100 dolara za barel sredinom 2014. godine, navodi Frans pres.

Izvor:B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *