Sve više bankarskih troškova, online banke slave

Dodajte komentar

Više od 70 odsto tradicionalnih banaka ukinulo je besplatno održavanje tekućih računa klijenata, a mnoge najavljuju i povećanje tarifa.

To izaziva nezadovoljstvo korisnka, čime se otvara prostor za ekspanziju virtuelnog bankarstva, piše francuski list Figaro.

Francuska banka BNP Pariba upravo je saopštila klijentima da će uslugu održavanja računa fakturisati počev od 1. januara 2016. i to 2,5 eura mjesečno, što je 30 eura godišnje. Ovaj trošak neće snositi jedino klijenti mlađi od 26 godina i oni koji posjeduju paket “Espri libr”.

Posjedovanje računa kod banke Sosijete ženeral koštaće 2 eura mjesečno, takođe od 1. januara 2016. godine.

Udruženje francuskih korisnika banaka (AFUB) smatra da to predstavlja svojevrstan reket, budući da zakon zahtijeva od potrošača da posjeduju bankovni račun još od 1977. godine.

Sa svoje strane, Udruženje francuskih banaka povećanje bankarskih tarifa brani činjenicom da je ono svakako niže od inflacije.

Na osnovu istraživanja portala Panorabank, prosječni troškovi održavanja bankovnih računa u 2015. iznose 21 euro i veći su 22,8 odsto u odnosu na 2014, kada su već skočili 14,2 odsto.

Prema ocjeni AFUB-a, ovakva situacija dovešće do popularizacije onlajn banaka, a svaki deseti Francuz mogao bi biti korisnik neke takve finansijske institucije.

Na francuskom tržištu pet virtuelnih banaka (Bursorama, ING Direkt, Helo bank, BforBank i Fortuneo) zauzima pet prvih pozicija na listi najjeftinijih banaka.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *