Šta čeka Britaniju ako napusti Evropsku uniju?

Dodajte komentar

Plan Britanije da održi referendum o članstvu u EU do kraja 2017. mogao bi da preoblikuje veze sa njenim glavnim trgovinskim partnerima i utiče na ekonomiju.

Britanija, kao članica EU ima pristup najvećem trgovinskom bloku na svijetu, sa oko 500 miliona potrošača, navodi u analizi agencija Rojters.

Prošle godine 48 odsto izvoza robe iz Britanije otišlo je u drugih 27 članica EU, što je najniži procenat koji dijeli zajedno sa Grčkom.

Nasuprot tome, Britanija je treći po veličini izvoznik usluga kada je riječ o partnerima EU, odmah iza Francuske i Njemačke, a u toku su pregovori za potencijalno veliki sporazum sa SAD.

Mnogi stručnjaci vjeruju da bi Britanija mogla da zadrži pristup zajedničkom tržištu, čak iako napusti evropski blok.

Američki zvaničnici su, međutim, za britansku agenciju rekli da SAD nisu zainteresovane da sklapaju sporazume o slobodnoj trgovini za pojedinačnim državama.

Pitanje imigracije nalazi se u vrhu zabrinutosti britanskih glasača, ali premijer Dejvid Kameron malo može da učini po tom pitanju, jer je sloboda kretanja jedan od ključnih temelja EU.

Nekoliko istraživanja pokazuje da su migranti iz EU više doprinijeli porezu u Britaniji nego što se za njih izdvajaju socijalna davanja.

Protivnici članstva u EU navode, međutim, da bi Britanija mogla da bira koji radnici su joj najviše potrebni iz inostranstva, ukoliko više ne bude u evropskom bloku.

EU je najveći investicioni parter Britanije, ali neki bizinis lideri navode da bi neizvjesnost oko članstva Britanije u EU mogla da naškodi investicijama u periodu do referenduma.

Konsultantska firma “Kapital ekonomiks” navodi da bi Britanija mogla da izgubi polovinu od 20 milijardi funti (30 milijardi dolara) godišnjeg izvoza finansijskih usluga u EU ukoliko napusti evropski blok.

Pošle godine, Britanija je u budžet EU uplatila 14,5 milijardi eura.

Njenim eventualnim izlaskom, članice EU, morale bi to da nadoknade, ali glavni uticaj “Breksita” bi se najviše osjetio u ravnoteži moći unutar bloka.

Britanija je bila snažan saveznik slobodne trgovine i konkurentnosti, poput Njemačke, dok južne članice EU teže da favorizuju protekcionizam evropske industrije.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *