EU dala Volkswagenu rok od 10 dana da objasni najnovije “neregularnosti”

Evropski regulatori dali su kompaniji Volkswagen rok od deset dana da objasni najnovije priznanje da je još blizu milion njenih automobila pogođeno skandalom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Komesar Evropske unije za energetiku Miguel Arias Canete uputio je pismo njemačkoj kompaniji u kojem je zatražio da Volkswagen tačno precizira na koje se tačno automobile odnose nove “neregularnosti” za koje je kompanija prošle sedmice navela da ih je otkrila.

“U pismu se traže pojašnjenja od Volkswagena o modelima automobila s ‘nedosljednostima’ koje je kompanija otkrila prilikom utvrđivanja nivoa emisije karbon-dioksida, a koje se potencijalno odnose na oko 800.000 vozila”, rekla je portparol Komisije Anna-Kaisa Itkonen.

Volkswagen je trenutno pogođen najvećom krizom u svojoj istoriji, nakon što je krajem septembra ove godine priznao da je 11 miliona automobila širom svijeta opremio softverom za lažiranje podataka o emisiji štetnih gasova na laboratorijskim testovima.

Istraga je do sada bila fokusirana na dizel motore, ali je nedavno otkriveno da je moguće da su lažirana i testiranja zagađenja koje proizvode benzinski motori.

Biznis.ba

Check Also

MMF: Nova faza ekonomske krize, nastaviti sa stimulacijama iz javnih sredstava

Kriza izazvana pandemijom ušla je u novu fazu koja će zahtijevati fleksibilnost u cilju “održivog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *