Globalnoj ekonomiji prijete šokovi zbog usporavanja Kine

Dodajte komentar

Stabilnost globalne ekonomije je u opasnosti od finansijskih šokova, u uslovima gorih posljedica usporavanja privrednog rasta u Kini nego što je očekivano, upozorila je danas američka bonitetna agencija Mudis u najnovijem izvještaju.

Eskalacija problema na tržištima u razvoju, poput kineskog, zakočiće rast svjetske privrede u naredne dvije godine, što bi, kako ocijenjuje Mudis, moglo da ugrozi stabilnost svjetske ekonomije, prenosi britanski list Gardijan.

Rast globalne ekonomije će, prema izvještaju Mudisa, ostati relativno slab – sedam godina poslije izbijanja finansijske krize – što će ugroziti napore za ublažavanje posljedica globalne dužničke krize.

„Zakonodavcima bi, takođe, mogle biti otežane akcije protiv potencijalnih šokova, jer im nedostaje šira fiskalna i monetarna zaštita koja je neophodna za otklanjanje problema“, upozorava se u izvještaju Mudisa.

Ta bonitetna kuća smatra da preostaje malo prostora za manevrisanje, imajući u vidu mjere koje su već preduzete od 2008. godine i nastojanja za smanjenje deficita.

„Prigušeni rast globalne ekonomije neće pružiti podršku značajnijem smanjenju javnog duga, niti će dozvoliti centralnim bankama da u većoj mjeri podignu kamatne stope“, objašnjava potpredsjednica Mudisa, Mari Diron.

Prema prognozama bonitetne agencije, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) unutar Grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G20) iznosiće u prosjeku 2,8 odsto u periodu 2015-2017. godine, što je znatno ispod prosječnog rasta od 3,8 odsto registrovanog tokom pet godina prije izbijanja globalne finansijske krize.

Izvor: Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *