Švajcarski franak: Bosanci pomažu svojim građanima

1 komentar

Više od 9.000 korisnika kredita u švajcarskim francima, koje većina ne može ili je prestala isplaćivati, mogli bi konačno odahnuti ulaskom u 2016. godinu. Predlog zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima (CHF) u konvertibilne marke (KM) mogao bi biti jednoglasno usvojen na narednoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

– Predlog zakona 9. novembra ide na Komisiju za finansije i proračune, a njegovo prvo čitanje će biti na sjednici Doma naroda koja će se održati u utorak 10. novembra. Najiskrenije, očekujem jednoglasnu podršku delegata u Domu naroda, kazao je Karamatić.

Pristojna zarada

Ukoliko Zakon prođe u obliku kakav je sada, pojašnjava Karamatić, visina kredita koji je bio u švajcarskim francima na dan podizanja kredita se obračunava po tadašnjem kursu u konvertibilne marke. To znači da će korisnici vraćati onoliko novca koliko su i dobili prilikom podizanja kredita, plus pet posto kamate, tako da ni Hypo banka ne bi bila oštećena.

– Prema kretanju kamatnih stopa koje su banke inače bile dužne obračunavati, današnje kamate su od tri do četiri posto. Kada su krediti podizani realna kamata je bila negde oko osam posto, tako da mislim da sa ovih pet posto banke imaju sasvim pristojnu zaradu. Naši građani su bili prevareni i obmanjeni od Hypo banke i više se tu ne radi o 9.000 korisnika kredita u švajcarskim francima, već o skoro 900 miliona KM ekstra profita koje bi Hypo banka uzela od građana BiH – ističe Karamatić.

Ukoliko Karamatićev predlog zakona bude jednoglasno podržan od strane delegata Doma naroda PSBiH, on nakon toga ide na izglasavanje u Predstavnički dom PSBiH. Pozitivan ishod za korisniki kredita, nada se Karamatić, mogao bi biti u januaru ili februaru 2016. godine, kada on očekuje zvanično usvajanje zakona.

Podsjećamo, banke su dužne u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona da izvrše konverziju svih kredita odobrenih u valuti CHF u valutu KM, u skladu sa odredbama ovog zakona. Takođe, banke su dužne da nakon konverzije kredita odobrenih u valuti CHF u valutu KM izvrše novi obračun kredita sa fiksnom kamatnom stopom od 5 posto na godišnjem nivou.

Novi ugovori
Banke su dužne u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona da ponude korisnicima kredita nove ugovore o konverziji i reprogramiranju kredita, obračunate u KM na temelju ovog zakona. Nadzor nad primenom ovog zakona imaju entitetske agencije za bankarstvo, uz superviziju Centralne banke BiH. Podzakonske akte o nadzoru nad bankama izradiće entitetske agencije za bankarstvo u BiH, uz superviziju Centralne banke BiH, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Centralna banka BiH dužna je da o nadzoru nad bankama dostavi poseban izveštaj Parlamentarnoj skupštini BiH. Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenom listu BiH”, navedeno je u Karamatićevom predlogu.

Izvor: Economy

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Kamate duplo niže nego u mafijaškoj crnjoj i goroj a BiH ima značajno niži rejting.
    Medoje odlično odbrani crnogorske DrPS dužnike u CHF sa kamatama od 8,2 odsto.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *