Šeici dižu elitni grad u BiH

Dodajte komentar

Ugovor između Opštine Trnovo i kompanije “Buroj Property Development”, potpisan je 15. 10. 2015. Međutim, iako se radi, barem je tako najavljeno, o najvećoj postratnoj investiciji u BiH, ugovor između arapskih investitora i bosanskih vlasti nije dostupan javnosti.

Opština Trnovo odbila je da portalu Klix.ba dostaviti integralni tekst ugovora, pravdajući to činjenicom da se radi o ugovoru između “dva poslovna partnera”.

“Na dan potpisivanja Ugovora o realizaciji ovog grandioznog projekta potpisan je ugovor na bosanskom i engleskom jeziku, kao što je bio slučaj i prilikom potpisivanja Protokola o saradnji (krajem februara ove godine). Imajući u vidu da se Ugovorom uređuju isključivo međusobni odnosi, obaveze i prava dvoje poslovnih partnera (Opština i Buroj), te da o eventualnom publikovanju cjelokupnog sadržaja Ugovora potpisanog 15. oktobra 2015. odlučuju obije strane potpisnice, Opština Trnovo kao jedna od ugovornih strana nema nadležnost da samovoljno distribuira sve detalje Ugovora najširoj javnosti”, kažu iz Opštine Trnovo za Klix.ba.

“Kao jedna od potpisničkih strana Ugovora obavezni smo da poštujemoi pravo našeg stranog partnera da dijelove Ugovora ocijeni poslovnom tajnom i da ih kao takve zadrži van uvida najšire javnosti”, dodaju oni.

Takođe, iz Opštine napominju da svaki poslovni ugovor, posebno poslovni ugovori sa stranim partnerima, imaju isti ili još strožiji tretman, pa su zbog toga zamolili da se uvaže navedeni argumenti.

“Posebno imajući u vidu da se radi o projektu koji je utemeljen na potpuno novim, na balkanskim prostorima, nepoznatim standardima među kojima je i taj da su strani investitor i lokalna zajednica poslovni partneri koji zajednički, svako u svom domenu, ulažu i profitiraju, i što se prvi put u ovakvoj vrsti investiranja lokalna zajednica nije odrekla vlastitog posjeda, već će u skladu sa Zakonom o stvarnim pravima investitoru ustupiti pravo građenja na 99 godina po utvrđenoj cijeni zakupa”, kažu na kraju iz Opštine Trnovo.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *