Italijani zadovoljni ostankom A2A u EPCG

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore i italijanska kompanija A2A potpisale su nedavno su postigli dogovor u vezi sa daljim upravljanjem u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG). Nastavak saradnje sa Vladom i ostanak u EPCG italijanski ekonomski analitičari su ocijenili pozitivnim, smatrajući da će ostanak A2A u Elektroprivredi biti profitabilan, pišu Dnevne novine.Skoro godinu trebalo je da Vladi naše države i italijanskoj firmi A2A da se dogovore o nastavku saradnje. To je izazvalo razne spekulacije i sumnje koje su potpisivanjem novog ugovora demantovane.

“Novi petogodišnji sporazum kompanije A2A i Vlade Crne Gore definitivno ocjenjujemo pozitivnim. Prvo A2A će dobiti dividende iz Elektroprivrede, a takođe će imati i put opciju od 250 miliona eura, koja je 330 miliona manja nego što smo procijenili”, saopštili su italijanskim medijima ekonomski analitičari iz renomirane investiciono-bankarske firme “Ekuita”

Istog mišljenja su i analitičari iz jedne od vodećih finansijskih institucija Italije investicione banke “Banca IMI”.

“Sigurno će se cijeniti produženje privremenog sporazuma jer je to način koji omogućava A2A da bolje pregovara oko partnerstva”, kazali su analitičari firme “Bankca IMI” i dodali da će novim sporazumom A2A imati jaču moć odlučivanja i povećanu maržu u skladu sa poslovnim planom.

Nešto drugačije mišljenje dali su ekonomski analitičari Banke Akros koji su pozdraviili nastavak saradnje Vlade i kompanije A2A, ali i naglasili da bi “put opciju” trebalo aktivirati tek nakon što se iscrpe sve druge eventualne mogućnosti za dogovor.

“Treba ponoviti da je A2A akcije u EPCG platila 460 miliona eura 2009. godine, kada je i potpisan prvi sporazum. Prema našem mišljenju, put opcija koja je nedavno definisana, trebalo bi da bude posljednji čamac u slučaju da ne bude postignut dogovor sa predstavnicima Vlade Crne Gore”, kazali su analitičari pomenute banke, prenose italijanski mediji.

Vlada i italijanska kompanija A2A trebalo bi da do kraj a godine zaključe novi akcionarski ugovor u vezi sa daljim upravljanjem u Elektroprivredi (EPCG), saopštio je nedavno premijer Milo Đukanović.

A2A posjeduje 41,7 odsto, dok Vlada ima 57 odsto akcija.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *