Toščelik kupuju Institut crne metalurgije

Dodajte komentar

Prema planu privatizacije za Institut crne mezalurgije (ICM) u Nikšiću u decembru će biti raspisan tender i time će biti završena rasprodaja bivših cjelina nikšićke Željezare.

Među mogućim kupcima firme, u kojoj država ima oko 40 odsto akcija, pominje se turska kompanija Toščelik, koja je sredinom 2012. godine za 15,1 milion eura kupila imovinu Željezare iz stečaja. Toščelik u ICM, kao naslednik Željezare, posjeduje sedam odsto akcijskog kapitala.Izvršni direktor ICM Miraš Đurović „Danu” je kazao da su predstavnici te kompanije već razgovarali sa predsjednikom tenderske komisije Brankom Vujovićem.

– Konačnu odluku o mogućnostima njihovog učešća na tenderu treba da donese centrala njihove firme u Turskoj. Toščelik je, inače, ranije imao interesovanja za Institut, ali je dogovoreno da se sa tim aktivnostima sačeka dok ne bi vidjeli kako ide njihov rad u bivšoj Željezari, rekao je Đurović i dodao da u skorije vrijeme nijesu pregovarali sa nekim drugim potencijalnim kupcima.

Turska kompanija tokom prošle godine kupila je dva bivša željezarina pogona, i to Radvent, za koji su platili oko milion eura, i Livnicu, za koju su izdvojili oko 1,2 miliona. Imovina tih fabrika kupljena je iz stečaja koji su pokrenuli radnici prije nekoliko godina. Za razliku od tih pogona u ICM, istakao je Đurović, situacija je stabilna, uprkos gubitku od 310 hiljada eura koji je iskazan na kraju trećeg kvartala ove godine. On je pojasnio da se gubitak odnosi na amortizaciju koja je koštala oko 220 hiljada sura, a ostatak se odnosi na tužbe protiv Instituta koje datiraju iz ranijeg perioda.

Ova godina po pitanju proizvodnje bila nam je do sada najbolja, jer smo dostigli nivo od 70 odsto izvoza. Dug za poreze smo reprogramirali, a redovno izmirujemo plate zaposlenima, dobavljače i ostale obaveze. Opsgajemo i radimo bez ičije pomoći, a inače u regionu i širs instituti ovakve vrste su na budžetu države sa oko 70 odsto, kazao je Đurović.

ICM je počeo sa radom 1974. godine za potrebe Željezare. Trenutno zapošljavaju 70 radnika, od kojih je njih osam zaposleno posredstvom agencije. U proteklim godinama Institut je nekoliko puta nuđen na prodaju, ali nije bilo zainteresovanih kupaca izuzev na tenderu u 2009. godini, kada je odbijena ponuda Neksana.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *