I to je postojalo: Karta za neograničena putovanja

Dodajte komentar

Davne 1981. American Airlines svim silama se trudio da što prije dođe do novca. S tim ciljem, uveo je kartu koja je koštala 250.000 dolara (oko 641.000 današnjih dolara) i nudila besplatno letjenje do kraja života.

Već 1990. su cijenu povećali na 600.000 (oko 1,07 miliona današnjih dolara), a onda 1993. na 1,01 milion (oko 1,7 miliona današnjih dolara). Ipak, iz kompanije danas priznaju da je uvođenje te karte bila najskuplja greška koju su ikada napravili.

Takozvana “AAirpass” karta trebalo je da bude namijenjena poslovnim ljudima i firme bi ih kupovale za svoje najbolje zaposlene. Aviokompanija je očekivala da će takva ponuda donijeti milione dolara u kratkom vremenskom roku, ali je 1981. prodato samo 66 takvih karata.

Ti prvi kupci sebi su obezbijedili nevjerovatne pogodnosti, koje su im do danas sigurno višestruko isplatile. Oni imaju pravo da putuju besplatno u sve dijelove sveta i to prvom klasom, da rezervišu kartu na dan putovanja, pravo na besplatnu hranu i piće.

Jedan od tih putnika, Stiv Rotštajn, kaže da je subotom volio da leti za Detroit, tamo iznajmi auto i ode u Ontario, ruča, malo kupuje, a onda se uveče vrati kući.

Drugi neimenovani kupac ove karte u jednom mjesecu letio je 16 puta do Londona, nekad i samo na nekoliko sati.

Pojedini su našli način da dobiju još više pogodnosti. Naime, kompanija im je i dalje dozvoljavala da “skupljaju milje”, a pošto su često putovali (zašto i ne bi?) poklanjali su besplatne letove dobijene na osnovu toga svojim prijateljima i članovima porodice.

Kao da to nije dovoljno, American Airlines omogućio je mušterijama šansu da kupe kartu za saputnika po sniženoj cijeni od 40 odsto, koja je garantovala iste pogodnosti kao AAirpas, sve dok saputnici lete zajedno.

Prema internom izvještaju American Airlines iz 2007. najaktivniji vlasnici karte koštali su kompaniju više miliona dolara i to samo u toj godini.

Tek tada kompanija je počela da sproodi istragu o tome da li ima zloupotrebe AAirpass karte, a najbezobzirnijim putnicima ukinute su privilegije.

Jedan takav nesavjesni putnik po imenu Vilard Mej, dvije decenije je prevozio ljude širom Amerike i to uz nadoknadu, a ranije pomenuti Stiven Rotštajn rezervisao je prazna sjedišta za svoj kofer, kom je čak dao i ime “Torba Rotštajn” (Bag Rothstein).

Zanimljivo je da i danas možete kupiti AAirpass, ali ne sa neograničenim mogućnostima. Posljednji put takva karta je izdata 2004. i tada je koštala tri miliona dolara (oko 3,7 miliona današnjih dolara).

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *