Francuzi zainteresovani za aerodrom

Dodajte komentar

Francuska kompanija Asterijal zainteresovana je da učestvuje na tenderu za rekonstrukciju aerodroma Tivat, potvrdili su „Danu” izvori bliski toj kompaniji. Francuzi su do sada kao konsultanti radili na rekonstrukciji 20 asrodroma, uglavnom u Francuskoj.Tender za rekonstrukciju aerodroma Tivat raspisan je u maju i trajaće do istog mjeseca naredne godine. Rskonstrukciju aerodroma će kreditirati Evropska banka za obnovu i razvoj sa oko 20 miliona eura.

S obzirom na to da se radi o složenom projektu, Asterijal bi kao lokalnu građevinsku kompaniju izabrali firmu iz Crne Gore, nadzorni organ bi takođe bila crnogorska firma, dok bi Francuzi imali posao stručnog konsultanta i organizatora posla. Sa referencama koje posjeduju smatraju da imaju realne šanse da pobijede na tenderu, kazao je ,Danu” izvor blizak toj kompaniji.

Za rekonstrukciju aerodroma potrebno je 31,5 miliona eura. Rekonstrukcija će podrazumijevati izgradnju nove terminalne zgrade, nove sadržaje na manevarskim površinama za avione, superviziju nad ugovorom i reviziju projekta.

Prema ranijim informacijama iz Aerodroma CG (ACG), EBRD neće tražiti garancije za kreditnu podršku rekonstrukciji aerodroma u Tivtu. Bord direktora ACG je krajem prošle godine usvojio mandatno pismo, Vlada ga usvojila krajem januara nakon čega su se stvorile pretpostavke da počne procedura kako bi što prije bio potpisan ugovor o kreditiranju.

Aerodrom Tivat poslednjih godina bilježi porast obima saobraćaja, ali je problem što to nije praćeno ulaganjima u infrastrukturu. Prednost prilikom ulaganja je bila data aerodromu u Podgorici.

Tivat je lani prihvatio 910,5 hiljada putnika, čime se pozicionirao na sedmo mjesto najprometnijih aerodroma na prostoru bivše Jugoslavije. Podgorica je na toj listi bila deseta sa 701 hiljadom pugnika.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *