Umjesto takse povećane akcize na gorivo 15 odsto

Dodajte komentar

Odbor za ekonomiju usvojio je glasovima vladajuće koalicije izmjene i dopune Zakona o akcizama kojima se predlaže povećanje akciznih stopa na olovni i bezolovni benzin za 15 odsto, odnosno sa 464 eura na 534 eura na hiljadu litara za olovni i sa 459 eura na 529 eura na hiljadu litara za bezolovni benzin.

Odbor je usvojio izmjene zakona istog dana kada je Službeni list objavio odluku kojom se ukida taksa na gorivo od sedam centi za autoput i reprezentativni sport, koja je bila na snazi od aprila. Na to je ukazao i predsjednik odbora Aleksandar Damjanović (SNP).

Nije način da se propust, odnosno greška Vlade, namjerna ili nenamjerna, sa neustavnom uredbom nadomještava brže-bolje sa poveća njem akciza na gorivo u ovom trenutku rekao je Damjanović na jučerašnjoj sjednici, uz opasku da gorivo nije luksuz nego potreba.

Pomoćnik ministra finansija Novo Radović je rekao da se tim aktom predlaže dalja harmonizacija akciznog zakonodavstva sa propisima EU.

U skladu sa politikom pristupanja Crne Gore EU postoji obaveza postepenog usklađivanja ovog zakona tako da se mora proširivati i broj proizvoda koji se oporezuju akcizom. Ovim aktom se predlaže uvođenje akciza na prirodni gas. Odredbama zakona predloženo je i povećanje akciznih stopa. To je sve u skladu sa evropskim zakonodavstvom kazao je Radović.

On je dodao da je zakon bio pred Vladom u trećem kvartalu 2013. godine, ali da je Evropska komisija dala mišljenje tek u septembru, nakon čega su ga odmah predali u Skupštinu.

Izmjenama i dopunama zakona, visina akcize za motorno gorivo koje se koristi za izvođenje radova na projektu autoputa Bar-Boljari iznosi 169 eura za hiljadu litara. Goran Tuponja (Pozitivna) je izrazio sumnju da će se gorivo nabavljeno na taj način koristiti za druge namjene. Radović je objasnio da je propisana ta visina akcize, jer je ona utvrđena ugovorom o izgradnji autoputa.

Sam mehanizam kontrole je uspostavljen tako da dobro ograničava glavnog izvođača i njegove podizvođače. Oni podnose sve te fakture po kojima su nabavili gorivo Poreskoj upravi. Mislim da je uspostavljen dobar sistem kontrole, jer svi oni nabavljaju ovo gorivo po punoj cijeni, a kroz sistem povraćaja im se nadomješta ova razlika od 169 eura do pune cijene objasnio je Radović.

Tuponja, međutim, smatra da to nije dobar kontrolni mehanizam.

Odbor je usvojio i izmjene zakona o lokalnoj samoupravi, kao i predlog DPS-a za reizbor Halila Kalača za bankarskog ombudsmana.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *