Hotelima Avala i Bjanka prijeti bankrot

Dodajte komentar
Hotel Bjanca

Kompanija “Beppler & Jacobson”u Londonu je prezadužena, a firma u vlasništvu kontroverznog Rusa Igora Lazurenka i njegove žene Svetlane je pred bankrotom, otkrivaju podaci sa registra britanskih kompanija (Company house).Pored prezaduženosti, prema podacima iz registra, poseban problem firme “Beppler & Jacobson” mogao bi da bude i to što već četvrtu godinu ne dostavljaju izvještaje o poslovanju nadležnim britanskim vlastima, pišu Vikend novine.

Osim toga, za taj period, kako se sumnja, nijesu plaćeni ni porezi, što je ozbiljan prekršaj u Velikoj Britaniji.

Kompanija “Beppler & Jacobson” iz Londona je majka firma istoimene kom panije u Crnoj Gori, koja upravlja ekskluzivnim hoteli ma “Avala” u Budvi i “Bjanka” u Kolašinu, kojima takođe prijeti bankrot.

“Takva nedjela su u Velikoj Britaniji kažnjiva i vrlo vjerovatno će uslijediti kazna za vlasnike firme, koje nijesu male”, rekao je sagovornik Vikend novina, stručnjak za pravna pitanja koja se odnose na poslovanje investitora, koji je želeo da ostane anoniman.

Prema podacima registra britanskih kompanija, britanskim preduzećem “Beppler & Jacobson” sada upravlja ruski državljanin Roman Filatov, brat Svetlane Lazurenko, kao i kontroverzni Viktor Golikov, kojem su crnogorske vlasti zabranile boravak u državi zbog zloupotreba vezanih za turističku vizu.

Obojica direktora, kako dodaje sagovornik Vikend novine, nemaju ni britanske radne vize, što će biti posao za engleske istražne organe.

Osim toga, crnogorsko tužilaštvo tereti Golikova i da je nedozvoljeno raspolagao novcem firme, odnosno da je zloupotrebljavao svoju poziciju u kompaniji i tako nanio štetu preduzeću. Kako je postalo poznato sa suđenja u Londonu, Golikov je falsifikovao lažne ugovore, što je na sudu i sam priznao.

Takođe je poznato i da je direktor kompanije “Beppler & Jacobson Montenegro” Nikola Kasalo osuđen za falsifikovanje dokumenata u Opštinskom sudu u Podgorici.

Firma “Beppler & Jacobson” već duže je usred nekoliko afera i istraga koje se vode protiv nje u Crnoj Gori. Jedan od najvećih slučaja je sumnja u pranje novca, gdje se procjenjuje da je navodno preko povezanih kompanija i osoba bliskih Lazurenku sakriveno i iz države izni-jeto oko 40 miliona eura.

Crnogorsko tužilaštvo već godinu ispituje taj slučaj, a nedavno su mediji objavili šemu pranja novca, koja ukazuje na sumnjive transfere za koje su se koristile firme sa Britanskih Djevičanskih Ostrva i drugih off-šor carstava.

Izvor: Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *