EK: Rast crnogorskog BDP-a četiri odsto zahvaljujući auto-putu i turizmu

Dodajte komentar
Ilustracija

Evropska komisija (EK), u novim jesenjim ekonomskim prognozama, za ovu godinu predviđa rast crnogorske ekonomije od četiri odsto, čemu je doprinio snažan porast u turizmu, početak radova na auto-putu i dva velika turistička kompleksa u posljednjem ovogodišnjem kvartalu.Za narednu godinu procjenjuje se da će crnogorski bruto domaći proizvod (BDP) porasti 4,1 odsto, a u 2017. četiri odsto, pišu Vijesti.

Deficit budžeta u osam mjeseci iznosi 5,4 odsto BDP-a, a javni dug 60,3 odsto BDP-a, dok će na kraju godine dostići 61,3 odsto. Procjena EK je da će se u naredne dvije godine deficit budžeta smanjivati, dok će javni dug rasti zbog gradnje autoputa.

EK je u prognozama ocijenila da će izgradnju autoputa u Crnoj Gori suziti fiskalni prostor za narednih nekoliko godina i može zahtijevati mjere fiskalne konsolidacije.

EK je ukazala da glavni rizici za ekonomiju Crne Gore proizilaze iz slabljenja eksterne tražnje i pada cijena metala i električne energije za izvoz, a poseban fiskalni rizik može biti moguće prekoračenje troškova autoputa ili povećanje budžetske potrošnje prije izbora predviđenih za proljeće naredne godine.

“Kursni rizik u vezi sa kreditom za autoput u dolarima izgleda mali, sve dok jači dolar podržava kupovnu sposobnost kredita, a Vlada bi mogla razmotriti mogućnost uzimanja kursnog osiguranja”, navodi se u izvještaju.

Iz EK su naveli da će se očekivano povećanje u akumulaciji kapitala i mala diverzifikacija privrede Crne Gore odraziti na povećanje trgovinskog deficita u narednoj godini, a broj turista prije završetka novih hotelskih kapaciteta u 2017. godini teško će rasti. Takođe, predviđeni rast broja stranih radnika vjerovatno će povećati odliv prihoda, pogoršavajući deficit tekućeg računa.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *