Najveća tužba u istoriji: Naftne kompanije znale su da su krive za globalno zagrijavanje

U SAD-u je tužilac države New York Eric Schneiderman pokrenuo istragu protiv američke naftne kompanije Exxon Mobil pod sumnjom da je kompanija lagala javnosti o rizicima vezanim uz klimatske promjene kao i svojim investitorima o načinu na koji bi ti rizici mogli ugroziti naftni biznis.

Schneiderman je poziv na sud kompaniji uručio u srijedu prema izvorima The New York Timesa u kojem od njih zahtijeva finansijske izvještaje, e-mailove i mnoge druge dokumente. Osim Exxon Mobila, pod istragom se našla i kompanija Peabody Energy.

Priča se zakotrljala prije nekoliko nedjelja kada su u javnost procurila istraživanja iz 70-ih godina prošlog vijeka iz kojih proizlazi da su u Exxonu prikupljali podatke o klimatskim promjenama koje nisu razotkrili javnosti ili svojim dioničarima. Problem za Exxon Mobil predstavlja činjenica da su tokom proteklih decenija itekako bili svjesni rizika vezanih uz klimatske promjene iz internih istraživanja – te su podatke koristili pri formiranju poslovne strategije, kao npr. eventualno vađenje nafte i plina u području Arktika.

No, istovremeno su tokom 90-ih godina i tokom prve polovine novog milenijuma finansirali grupe koje su negirale postojanje rizika vezanog uz klimatske promjene. Exxonu su ta istraživanja odgovarala jer su ih podupirala u nastojanju da SAD ne potpiše Protokol iz Kyota o ograničenju emisija stakleničkih gasova. Protokol je potpisan 1997 godine, na snagu je stupio 2006. godine, a SAD ga još uvijek nije raatifikovao. Sto devedeset i jedna država u svijetu jeste.

Finansiranje naučnika i studija koje negiraju postojanje globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena uopšte, Exxon i druge naftne kompanije u smanjenom obliku čine i danas. Na primjer, u februaru ove godine finansirali su istraživanje Wei-Hock Soon sa instituta Smithsonian koje ide kontra etablirane doktrine o velikoj opasnosti koju nose klimatske promjene. Ipak, tokom decenije Exxon je objavljivao mnoga istraživanja koja su se uglavnom poklapala sa zaključcima “mainstreama” klimatskih nauka .

Ključno pitanje će u cijeloj istrazi biti je li Exxon Mobil podijelio saznanja o rizicima veznih uz klimatske promjene čim su do njih došli. Ako su za rizike znali još 70-ih godina, a javno ih u potpunosti priznali tek u posljednjoj deceniji, njihovi investitor sigurno neće biti srećni. Takođe, postavlja se pitanje da li su i danas razotkrili sve podatke i zaključke do kojih su došli u svojim internim studijama. Neki stručnjaci u ovome vide potencijal za tužbe u iznosima koji se mjere desetinama milijadi dolara, poput onih kroz koje su posljednjih decenija prolazile velike duvanske kompanije koje su godinama negirale i zataškavale štetni uticaj cigareta na zdravlje potrošača.

Exxon Mobil smatra se drugom najvrjednijom kompanijom na svijetu iza Applea (procijenjena je na 357 milijardi dolara) te je peti na listi kompanija s najvećim prihodom (394 milijarde prošle godine).

Izvor: Jutarnji list

Check Also

Da li će nekretninski balon pući?

Da li je tržište stambenih nekretnina izašlo iz pandemije kao pobjednik? Da li je rast …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *