Zbog ova tri hobija u CV-ju imate veće šanse za posao

Dodajte komentar

Izuzetno je važno dio slobodnog vremena odvojiti za hobije, tj. stvari koje volite. Na taj način možete se povezati sami sa sobom, s prijateljima i porodicom, te biti mirniji i sretniji.

Većina hobija će vas naučiti kako da se opustite, dok ćete istovremeno naučiti nove stvari i razviti nove vještine. Ali ono što je još važnije je da će vam neki od hobija dobro doći na poslu.

Ovo su tri hobija koji vam mogu pomoću da razvijete važne sposobnosti koje će se sjajno istaći u biografiji, bez da se posebno trudite.

1. Vođenje bloga

Kad se prijavite za posao, velika je šansa da će vas potencijalni poslodavci ‘proguglati’. Jedan od najboljih načina da povećate šanse da vas pozovu na razgovor za posao je da se istaknete tokom te faze, a to ćete najbolje učiniti ako imate i održavate profesionalni blog i prisutni ste na društvenim medijima.

Pokažite da imate aktivan i zanimljiv život i van kancelarije, a zapamtite i da blogeri imaju više šanse da ih primijete i sami poslodavci i ponude im posao, bez zamornog procesa prijave za posao. Isto tako, budući šef odmah može vidjeti neka vaša umijeća, od dizajna bloga do pisanja.

Nemojte zanemariti ni činjenicu da blog pruža uvid u vašu ličnost. To je važno zato što poslodavci često na kraju biraju između nekoliko sličnih kandidata, te će odabrati onog koji im se toliko sviđa da se mogu zamisliti kao prijatelji s novim radnikom.

Vaš blog bi trebalo da bude profesionalan (nemojte objavljivati fotografije koje ne biste voljeli da vide vaši roditelji, te se nemojte svađati s komentatorima), ali trebali biste pokazati i da ste pametni, motivisani i zanimljiva osoba.

2. Putovanja

Ako ste se upravo vratili s puta po Aziji ili ste proveli pola godine radeći za humanitarnu organizaciju u Africi, obavezno to istaknite u CV-ju i molbi za posao.

Putovali ste, ali ste sad ovdje i spremni ste za nove radne pobjede. I zato nema potrebe da krijete kako ste proveli to vrijeme.

Nekad su se putovanja smatrala neozbiljnima, dok se danas smatraju pametnim dodatkom. Drugim riječima, vrijeme koje ste proveli planinareći ili obilazeći zabite, razrušene gradove istočne Evrope, djelovaće itekako poželjno pri zapošljavanju.

Poslodavcima su potrebni iskusni radnici koji se osjećaju ugodno kad su okruženi drugim kulturama, te se ne boje da krenu u nepoznato i upoznaju nove stvari.

Ako ste planirali i finansirali putovanje (ali i toekom njega vodili financije), onda vjerovatno imate organizacione sposobnosti i dobri ste s novcem.

3. Ekipni sportovi

Učestvovanje u timskom sportu ili aktivnosti, kao što su fudbal ili odbojka, produbljuje lični osjećaj važnosti i značaja. Ali isto tako znači da znate dobro funkcionisati s drugima, na terenu, ali i izvan njega.

Sport vas takođe može naučiti kako da se koncentrišete na ciljeve grupe, čak i ako to znači da ćete ići nauštrb vlastitima, piše Business Insisder.

Ovakve aktivnosti će vas naučiti predanosti (jer nećete moći, kao s teretanom, jednostavno ne otići kad god vam se ne bude išlo, budući da će drugi zavisiti od vas ), što je kvalitet koju cijene svi poslodavci.

Izvor: Express

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *