Velike banke protiv portala za lične finansije

Dodajte komentar

J.P. Morgan Chase & Co. i Wells Fargo & Co. režu protok informacija prema popularnim web stranicama koje pomažu korisnicima da upravljaju svojim finansijama, kažu upućeni.

Banke su suočene sa sve većom konkurencijom od strane tih kompanija pa sve više štite podatke o svojim korisnicima i ograničavaju količinu javno dostupnih informacija. Bankarska industrija zabrinuta je da bi povećani interes za takve portale mogao preopteretiti njihove servere te da bi podaci o korisnicima mogli postati ranjiviji na hakerske upade, pišeWall Street Journal.

Banke se već mjesecima žale da takozvane agregatne stranice povećavaju rizik za korisnike jer od njih traže detaljne finansijske podatke. Napetosti su porasle proteklih nedjelja, nakon što su J.P. Morgan i Wells Fargo ograničile korisnicima Minta, jednog od najpopularnijih finansijskih agregiranih servisa, pristup podacima o svojim bankovnim računima na barem nekoliko dana, navode izvori.

Izvršni direktor JP Morgana James Dimon navodno se na nedavnom sastanku požalio na agregirane servise i direktoru Zavoda za finansijsku zaštitu potrošača Richardu Cordayu .

Predstavnici JP Morgana i zavoda odbili su da komentarišu taj sastanak, navodi WSJ.

Stranice poput Minta nude usluge koje omogućuju korisnicima da sve svoje finansijske informacije vide na jednom mjestu. Njihovi klijenti obično daju potrebne podatke za pristup raznim finansijskim računima.

Te servisi onda prikupljanju podatke o bankovnim računima, kreditnim karticama, penzionim fondovima i ostalim finansijskim poslovima korisnika stranica kako bi im pomogle u finansijskom planiranju. Na primjer, mogu upozoriti klijente da su potrošili više od mjesečnog plana na večere u restoranima.

Mint, koji pripada kompaniji Intuit koja je vlasnik aplikacije za lične finansije Quicken, odgovara da mu je prioritet da pruži korisniku sigurnu i kompletnu uslugu s finansijskim institucijama kao partnerima.

Takve stranice postoje već godinama, no banke su se zabrinule jer se stranice šire i nude sve više dodatnih usluga.

Klijenti nesvjesni rizika

Banke smatraju da klijenti nisu svjesni rizika kojem se izlažu jer čuvaju toliko povjerljivih podataka na jednom mjestu, tumače upućeni. Osim toga, nejasno je bi li finansije korisnika bile zaštićene ako su dobrovoljno dali povjerljive informacije stranici koja je hakovana.

Za sada nije poznato da se ijedan agregirani finansijski servis našao na udaru hakera pa nema ni odgovora koliko su podaci sačuvani na takvim stranicama sigurni.

Razvoj odnosa banka i agregatora je komplikovan dijelom i zbog toga što su banke ponekad partneri tih servisa. Neke velike banke plaćaju servisima da postave svoje finansijske alate na njihove stranice.

JP Morgan je u posljednjih nekoliko nedjelja obustavio ili ograničio pristup Mintu i njegovim klijentima jer je banka zatrpana zahtjevima servisa u vrijeme kada je promet podataka banke ionako na vrhuncu, tumači izvor. Riječ je, u stvari, o sprečavanju Mintovih korisnika da pristupe računima u JP Morganu putem servisa.

Izvor dodaje da je više riječ o tehničkom problemu nego o namjeri banke da pokaže mišiće finansijskom servisu i upozori ga da u svakom trenutku može biti isključen.

Wells Fargo je prošlog mjeseca uveo novi nivo sigurnosti za svoje račune kojima sprečava agregatore da automatski uzimaju podatke o korisnicima računa. Portparol banke poručio je da mjera „može uticati na sposobnost finansijskih agregatora da prikupljaju podatke o korisnicima“.

Zabrinutost nije ograničena samo na dvije spomenute banke. Klirinška agencija (Clearing house), organizacija bankarske industrije, nedavno je pokušala da procijeni potencijalne rizike i sigurnosne propuste agregiranih finansijskih servisa, ali još nije objavila preporuke. Organizacija je reagovala na sve veći broj pritužbi bankovnih menadžera.

Neke banke na svojim stranicama upozoravaju klijente na sigurnosne rizike prilikom davanja povjerljivih podataka trećoj strani.

Na pogrešnoj strani u tehnološkoj revoluciji

Kampanja finansijske industrije kojom se upozorava na sigurnosne rizike pri korištenju agregiranih finansijskih servisa novi je pokušaj banaka da zadrže svoje klijente pod pritiskom konkurencije sve većeg broja finansijski potkovanih startupa.

Startupi često pokušavaju da preotmu dio bankarskog poslovanja koristeći podatke banaka ili tehnološku infrastrukturu.

Nisu usamljeni oni koji tvrde da su banke koje nastoje da ograniče protok podataka na pogrešnoj strani u tehnološkoj revoluciji.

“Trebali bismo živjeti u svijetu u kojem potrošači imaju pravo na potpuni pristup istoriji svojih transakcija i ne treba im dopuštenje nekog predsjednika banke da im ti podaci budu na raspolaganju“, smatra Thomas Brown, partner u advokatskom društvu Paul Hastings, koje zastupa kompanije koje koriste finansijske podatke.

Dio klijenata koji se koriste agregiranim servisima nije zabrinut zbog potencijalnih sigurnosnih rizika ni zaštite ličnih podataka. Neki od njih provjeravaju svoje finansijsko stanje preko Minta i dvadesetak puta dnevno i bili su vrlo frustrirani kada im je pristup računima u JP Morgan Chaseu preko aplikacije bio ograničen na nedjelju dana.

“Mint koristim jer ga volim. A račun u Chaseu koristim samo zato što su mi ga roditelji otvorili dok sam još bio tinejdžer“, kaže jedan od njih.

Banke će vjerovatno i dalje nastojati da ograniče pristup podacima. No, time rizikuju gubitak tehnološki osviještenih klijenata, upozoravaju analitičari.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *