Ko su vlasnici svjetskih novinskih agencija?

Dodajte komentar

Prema kratkoj analizi koju su napravile Ekonomske vesti, francuska novinska agencija Frans pres je javna kompanija na čije je kompletne servise pretplaćena francuska vlada. Na taj način je rešeno pitanje zabrane da francuska država direktno finansira ovu javnu kompaniju odnosno jednu od najvećih novinskih agencija na svijetu. Frans pres ima 2260 zaposlenih.

Na čelu Frans presa je bord koji čine: tri predstavnika francuske štampe, dva predstavnika zaposlenih, dva predstavnika džavnog radija i televizije i tri predstavnika francuske vlade. Bord bira generalnog direktora na tri godine.

Njemačka novinska agencija (DPA) je društvo sa ograničenom odgovornošću koje ima 185 članova. Članovi su isključivo firme medijske oblasti, kao izdavačke kuće i radio-televizijske stanice. Tako da su članovi DPA dobrim dijelom i kupci njegovih servisa. Jedan član može posedovati maksimalno 1,5 odsto osnovnog kapitala DPA.

Multinacionalna medijska kompanija Tomson Rojters od 2008. godine je u većinskom vlasništvu (53 odsto) kanadske The Woodbridge Company u vlasništvu porodice medijskih magnata Tomson.

Izvor: Ekonomske vesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *