Predstavljena kampanja “Bez barijera. Da posao ne stoji”

1 komentar

Danas je u Podgorici predstavljena kampanja pod nazivom “Bez barijera. Da posao ne stoji“ a njen cilj je da omogući veće uključivanje građana u identifikovanju i eliminisanju biznis barijera u cilju unaprijeđenja poslovnog ambijenta.

Generalni direktor Direktorata za finansijski sistem i unaprijeđenje poslovnog ambijenta u Ministarstvu finansija, Bojana Bošković, kazala je da je osnovni cilj projekta pokretanje širokog javnog dijaloga u cilju identifikovanja i eliminisanja komplikovanih i dugotrajnih procedura, odnosno biznis barijera u javnoj upravi sa fokusom na lokalni nivo.

“Ideja je pokrenuta sredinom oktobra prošle godine, a osmišljena u saradnji sa Udruženjem komunikatora javnog sektora zemalja jugoistočne Evrope SEECOM, po ugledu na projekat britanske Vlade, Red tape challenge“, rekla je Bošković na konferenciji za novinare, prenosi Mina-business.

Kampanja pod nazivom “Bez barijera. Da posao ne stoji“ je dio projekta Uprava po mjeri građana i biznisa, koji sprovodi Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP u Crnoj Gori u saradnji sa Ministarstvom finansija, uz podršku Britanske ambasade u Podgorici.

Bošković je objasnila da su u prvoj fazi projekta njihove aktivnosti bile usmjerene na opštine koje su pokazale odlučnost da unaprijede svoje poslovne ambijente.

“Prilikom sprovođenja reformi na državnom nivou, privatni sektor nas je u više navrata informisao da za njih najveće barijere proističu od procedura koje su definisale lokalne samouprave“, navela je Bošković.

Prema njenim riječima, sada žele da zajednički identifikuju probleme i nalaze najbolja rješenja.

“Glavno sredstvo za vođenje tog javnog dijaloga je online platforma www.bezbarijera.me gdje će građani, poslovna i akademska zajednica, nevladine organizacije i ukupna zainteresovana javnost ukazati na probleme sa kojima se susrijeću u ostvarivanju svojh prava u poslovanju“, poručila je Bošković.

Predstavnik UNDP i koordinator Sistema UN u Crnoj Gori, Fiona McCluney, smatra da će kampanjom “Bez barijera. Da posao ne stoji“ Crna Gora dobiti još jedan mehanizam za značajno uključivanje svih partnera i građana kao najboljih saveznika – ovog puta u okviru unaprijeđenja poslovnog okruženja.

“Kroz ovu kampanju pružamo mogućnost poslovnim ljudima sa iskustvom iz prve ruke da prepoznaju i prijave prepreke na koje nailaze prilikom pokretanja biznisa ili poslovanja. Interesuje nas da shvatimo razlike između prepreka sa kojima se susrijeću žene i muškarci u biznisu“, precizirala je McCluney.

 

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Administracija i nameti su pravi kamen spoticanja za male preduzetnike, pogotovo one koji bi da rade posteno i placaju sve po zakonu. Ne treba kaznama puniti kasu, nego omoguciti firmama da mogu normalno da rade, menjanjem propisa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *