Predstavljena kampanja “Bez barijera. Da posao ne stoji”

Danas je u Podgorici predstavljena kampanja pod nazivom “Bez barijera. Da posao ne stoji“ a njen cilj je da omogući veće uključivanje građana u identifikovanju i eliminisanju biznis barijera u cilju unaprijeđenja poslovnog ambijenta.

Generalni direktor Direktorata za finansijski sistem i unaprijeđenje poslovnog ambijenta u Ministarstvu finansija, Bojana Bošković, kazala je da je osnovni cilj projekta pokretanje širokog javnog dijaloga u cilju identifikovanja i eliminisanja komplikovanih i dugotrajnih procedura, odnosno biznis barijera u javnoj upravi sa fokusom na lokalni nivo.

“Ideja je pokrenuta sredinom oktobra prošle godine, a osmišljena u saradnji sa Udruženjem komunikatora javnog sektora zemalja jugoistočne Evrope SEECOM, po ugledu na projekat britanske Vlade, Red tape challenge“, rekla je Bošković na konferenciji za novinare, prenosi Mina-business.

Kampanja pod nazivom “Bez barijera. Da posao ne stoji“ je dio projekta Uprava po mjeri građana i biznisa, koji sprovodi Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP u Crnoj Gori u saradnji sa Ministarstvom finansija, uz podršku Britanske ambasade u Podgorici.

Bošković je objasnila da su u prvoj fazi projekta njihove aktivnosti bile usmjerene na opštine koje su pokazale odlučnost da unaprijede svoje poslovne ambijente.

“Prilikom sprovođenja reformi na državnom nivou, privatni sektor nas je u više navrata informisao da za njih najveće barijere proističu od procedura koje su definisale lokalne samouprave“, navela je Bošković.

Prema njenim riječima, sada žele da zajednički identifikuju probleme i nalaze najbolja rješenja.

“Glavno sredstvo za vođenje tog javnog dijaloga je online platforma www.bezbarijera.me gdje će građani, poslovna i akademska zajednica, nevladine organizacije i ukupna zainteresovana javnost ukazati na probleme sa kojima se susrijeću u ostvarivanju svojh prava u poslovanju“, poručila je Bošković.

Predstavnik UNDP i koordinator Sistema UN u Crnoj Gori, Fiona McCluney, smatra da će kampanjom “Bez barijera. Da posao ne stoji“ Crna Gora dobiti još jedan mehanizam za značajno uključivanje svih partnera i građana kao najboljih saveznika – ovog puta u okviru unaprijeđenja poslovnog okruženja.

“Kroz ovu kampanju pružamo mogućnost poslovnim ljudima sa iskustvom iz prve ruke da prepoznaju i prijave prepreke na koje nailaze prilikom pokretanja biznisa ili poslovanja. Interesuje nas da shvatimo razlike između prepreka sa kojima se susrijeću žene i muškarci u biznisu“, precizirala je McCluney.

 

Check Also

Telenor: Platite račun online i bez provizije

Telenor je svojim postpejd korisnicima omogućio da svoje račune plate online i bez provizije, putem …

One comment

  1. Administracija i nameti su pravi kamen spoticanja za male preduzetnike, pogotovo one koji bi da rade posteno i placaju sve po zakonu. Ne treba kaznama puniti kasu, nego omoguciti firmama da mogu normalno da rade, menjanjem propisa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *