Ovo je najveća IPO ove godine

Javna ponuda akcija Japanske pošte najveća je ove godine, šta više, još od septembra 2014. kada je na prodaju akcionarima ponuđena kineska kompanija Alibaba za koju je prikupljeno 25 milijardi dolara.

Očekuje se da će Japanska pošta postići vrijednost od 11,9 milijardi dolara, jer operiše velikim svotama odnosno sa 14 biliona dolara koliko Japanci štede u njenoj štedionici. Dio novca prikupljenih preko IPO-a biće odvojen i za saniranje štete nastale od udara cunamija 2011. godine.

Najava prodaje ove kompanije pomogla je japanskom berzanskom indeksu Nikkei 225 da dostigne najviši nivo u protekla dva mjeseca – 18.926,91. Akcije Japanske pošte porasle su za 15,2% a akcije njene ćerke kompanije Osiguranja Japanske pošte skočile su za 55,9%.

Do ove ponude akcija došlo je 10 godina pošto je Japan otpočeo privatizaciju poštanskih usluga i poštanske štedionice u kojoj je mnoštvo populacije držalo svoj novac. Japanci su imali veliko povjerenje u svoj poštanski sistem star oko 140 godina, koji je imao oko 24.000 filijala širom zemlje. Zatim je država prvo prodala nacionalnu telefonsku kompaniju Nippon Telegraph & Telephone Corp (NTT) još 1986. godine za 13,6 milijardi dolara. Potom je, 12 godina kasnije, uslijedila IPO ove kompanije, gdje je prikupljeno 18,4 milijardi dolara. To je bila najveća javna ponuda akcija u zemlji.

Ni ostale kompanije – Japanska pošta i njeno Osiguranje i njena Banka – ne bi trebalo loše da prođu na tržištu. Od akcija koje su na prodaju za 20% su zainteresovani strani kupci, a za preostale domaći. Međutim, ovo nije prodaja cijele kompanije – očekuje se da će država zadržati većinski udio u Japanskoj pošti.

BIF

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.