Gorivo bez takse u petak ili subotu

Dodajte komentar

Odluka Ustavnog suda kojim je ukinuta taksa od sedam centi po litru goriva biće objavljena u naredna dva do tri dana, a najkasnije do petka, kazao je juče “Vijestima” direktor i glavni i odgovorni urednik Službenog lista Momčilo Vujošević.Nakon 20 dana od donošenja odluke, Ustavni sud je u ponedjeljak na kraju radnog dana ovu odluku poslao Službenom listi na objavu, a ova ustanova je zavela juče ujutro.

Taksa će prestati da važi od dana objavljivanja u Službenom listu.

Nova cijena supera 98 biće 1,12 eura, super 95 koštaće 1,08 eura, a eurodizel 99 centi.

“Zakonski rok da objavimo odluku Ustavnog suda je deset dana od dana dobijanja, ali će to biti u naredna dva-tri dana dok pripremimo izdanje, a najkasnije u petak. Dakle biće objavljeno

u narednom broju 63”, kazao je Vujošević.

Prema informacijama “Vijesti” ako Službeni list odluku objavi, na primjer, u četvrtak, nove cijene bi mogle važiti od ponoći tog dana odnosno u petak.

Zaštitnik ljudskih prava Šućko Baković juče je poslao zahtjev za izjašnjenje Ustavnom sudu zbog kašnjenja u objavljivanju odluke, ali je dobio odgovor da je ona već poslata Službenom listu.

Prema Poslovniku Ustavnog suda, rok u kojem redakcijska komisija treba da pošalje odluku Službenom listu je osam dana. Država od ove takse prihoduje oko 50.000 eura, pa je za ovih 20 dana čekanja naplaćeno dodatnih oko milion eura, prema gruboj računici.

Od početka primjene nezakonite uredbe 21. aprila do 19. oktobra Vlada je prema svojim podacima prihodovala 9,9 miliona eura. S obzirom na odugovlačenja u objavljivanju odluke ukupna korist za budžet i šteta za kupce mogla bi biti 11 miliona eura.

Prema Zakonu o Ustavnom sudu njegove odluke ne važe retroaktivno, odnosno Vlada nije obavezna da vrati novac koji je prihodovala nezakonitom uredbom. Prošle sedmice je donijela odluku da dio novca od takse namijenjene za reprezentativni sport (dva centa po litru), što je tada bilo 2,86 miliona eura, podijeli sportskim savezima i klubovima do kraja novembra. Preostalih pet centi namijenjeno je za gradnju autoputa.

Vlada je uredbu donijela ne pozivajući se ni na jedan zakon, što je Ustavni sud ocijenio kao miješanje u nadležnost Skupštine. Nakon odluke suda, iz Vlade je saopšteno da će razmotriti druge mogućnosti da zakonom uvedu sličnu naknadu. Jedna od mogućnosti je da predlože takav amandman na Predlog zakona o energetici koji je u skupštinskoj proceduri.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *