Više od 40 odsto robe prodate putem interneta i Kini je falsifikovano

Dodajte komentar

Više od 40 odsto robe prodate putem interneta i Kini prošle godine bilo je falsifikovano ili lošeg kvaliteta, prenijela je državna agencija „Sinhua“.

U izvještaju koji je dostavljen kineskim zakonodavcima navodi se da je samo 59 odsto prodatih stvari bilo „originalno ili dobrog kvaliteta“.

Kina vodi kampanju protiv prodaje piratizovane ili falsifikovane robe, pošto to predstavlja problem velikim svjetskim robnim markama na kineskom tržištu.

Kineski gigant za trgovinu na internetu „Alibaba“ lobira da ne bude stavljen na američku crnu listu, ali je ove godine izložen velikom pritisku zbog prodaje falsifikata na njegovim platformama.

U izvještaju se poziva na ubrzano usvajanje zakona o elektronskoj trgovini, jačanje kontrola i razjašnjavanje prava potrošača i odgovornosti prodavaca.

U tekstu se dodaje da je ovo važno zbog sve bržeg rasta onlajn prodaje, koja je porasla prošle godine za 40 odsto, na vrijednost od 441,84 milijardi dolara.

Prošle godine podneseno je 77.800 žalbi povodom kupovina na internetu, što je povećanje za 356,6 odsto u odnosu na 2013. godinu.

Izvor: Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *