Njemci pokrenuli inicijativu “kupujmo balkansko”

“Otkrili smo potpuno nove mogućnosti za razvoj naših poslova.” Tako glasi samo jedna od reakcija brojnih njemačkih ekonomista koji učestvuju u programu “Einkaufsinitiative Balkan” (Inicijativa za nabavku robe s Balkana).

Inicijativa je pokrenuta kao rezultat prošlogodišnje Konferencije o Zapadnom Balkanu u Berlinu, a njeni inicijatori su njemačko udruženje logističara i firmi za nabavku BME, Njemačka ekonomska i trgovačka komora DIHK te vlada u Berlinu.

Cilj inicijative je da se direktno spoje proizvođači iz regije Zapadnog Balkana s potencijalnim kupcima, odnosno poduzećima iz Njemačke. Proteklog juna je tako u Münchenu održana i posebna konferencija na kojoj je BME organizovao više od 400 direktnih razgovora “u četiri oka” između potencijalnih partnera.

Kako piše Deutsche Welle, na odvojenim sastancima se skoro 100 izabranih kompanija s područja Zapadnog Balkana predstavilo ispred 22 potencijalna partnera iz Njemačke. U proteklih nekoliko mjeseci su te firme iz BiH, Srbije i Hrvatske dobile 170 konkretnih upita njemačkih kupaca.

Poslovni dnevnik

Check Also

Svi tipovi kredita podliježu moratorijumu

Viceguvernerka Centralne banke Zorica Kalezić saopštila je da svi tipovi kredita podliježu moratorijumu, dodajući da …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *