Njemci pokrenuli inicijativu “kupujmo balkansko”

“Otkrili smo potpuno nove mogućnosti za razvoj naših poslova.” Tako glasi samo jedna od reakcija brojnih njemačkih ekonomista koji učestvuju u programu “Einkaufsinitiative Balkan” (Inicijativa za nabavku robe s Balkana).

Inicijativa je pokrenuta kao rezultat prošlogodišnje Konferencije o Zapadnom Balkanu u Berlinu, a njeni inicijatori su njemačko udruženje logističara i firmi za nabavku BME, Njemačka ekonomska i trgovačka komora DIHK te vlada u Berlinu.

Cilj inicijative je da se direktno spoje proizvođači iz regije Zapadnog Balkana s potencijalnim kupcima, odnosno poduzećima iz Njemačke. Proteklog juna je tako u Münchenu održana i posebna konferencija na kojoj je BME organizovao više od 400 direktnih razgovora “u četiri oka” između potencijalnih partnera.

Kako piše Deutsche Welle, na odvojenim sastancima se skoro 100 izabranih kompanija s područja Zapadnog Balkana predstavilo ispred 22 potencijalna partnera iz Njemačke. U proteklih nekoliko mjeseci su te firme iz BiH, Srbije i Hrvatske dobile 170 konkretnih upita njemačkih kupaca.

Poslovni dnevnik

Check Also

Top 10 najvećih kompanija u Indiji

Kada je Indija bila domaćin 13. samita BRICS-a u septembru 2021., bila je šesta po …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *