Ikea Hrvatska: Promet 70, 5 miliona eura

Ikea Hrvatska saopštila je da je u prvoj godini poslovanja ostvarila promet od 535, 9 miliona kuna ili 70, 5 miliona eura. Kompanija je najavila i planove o pokretanju onlajn prodaje u 2016. godini.

Od ukupnog prometa tokom prve poslovne godine (od 1. avgusta 2014. do 31. avgusta 2015.), ta robna kuća ostvarila je 66.900.000 eura, a IKEA Food (Restoran i Bistro, Cafe i Trgovine švedske hrane) 3,6 miliona eura.Direktor IKEA Hrvatska Stefan Vanoverbek najavio je planove o pokretanju onlajn prodaje za asortiman robne kuće IKEA Zagreb do kraja poslovne godine 2016. i mogućnost širenja na području Hrvatske kroz inovativne koncepte u maloprodaji.

Prema iznesenim podacima, uz 67 odsto posjetilaca iz Zagreba i Zagrebačke županije, po inspiraciju i u kupovinu u robnu kuću IKEA Zagreb najčešće dolaze posjetioci iz Splitsko-dalmatinske, Osječko-baranjske kao i Primorsko-goranske i Varaždinske županije.

Iz inostranstva dolazi 8 odsto posjetilaca robne kuće IKEA Zagreb, od kojih su najčešći stanovnici susjednih zemalja. Iz BiH-a ih tako dolazi 2,8 odsto, iz Slovenije 2,4 odsto kao i iz Srbije 2,3 odsto.

U skladu sa globalnom strategijom održivosti kompanije IKEA, na krov zagrebačke robne kuće implementirano je 1.300 fotonaponskih panela, što joj omogućava da tokom ljetnjih mjeseci proizvede 20-25 odsto sopstvene potrošnje energije. Čak 94 odsto otpada proizvedenog u robnoj kući je reciklirano (900 tona), a od prodaje recikliranog otpada ostvarena je dobit od 116.850 kuna, navodi se u saopštenju.

Izvor: B92

 

Check Also

Uskoro i u EU: vještačka inteligencija zapošljava, otpušta, bira šefove

Vještačka inteligencija se već neko vrijeme koristi u sektoru takozvane „gig -ekonomije“, u kojoj uglavnom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.