Hrvatska: Teški gubici banaka zbog CHF konverzije

Dodajte komentar

Dvije bankarske grupacije u Hrvatskoj objavile su da su zbog troškova konverzije kredita u švajcarskim francima zabilježile gubitak od 76 miliona eura.

Ukupni gubici Grupe Zagrebačke banke (Zaba) iznosili su 396 miliona kuna (51 milion eura), a Grupe Privredna banka (PBZ) 192 miliona kuna (25 miliona eura) za devet mjeseci 2015, i to zbog direktnih i indirektnih troškova konverzije kredita u švajcarskim francima, pokazuju finansijski izvještaji tih banaka.

Iz Zabe su poručili da procijenjeni troškovi konverzije tih kredita iznose više od 1,74 milijarde kuna, dok su u PBZ-u izdvojili 1,05 milijardi kuna za potencijalne troškove konverzije za devet mjeseci ove godine.

Za razliku od njih, Hrvatska poštanska banka je u posmatranom periodu ostvarila neto dobit od 106,8 miliona kuna, najveću do sada, prenosi Slobodna Dalmacija.

Grupa Zagrebačka banka je prošle godine od januara do kraja septembra ostvarila dobit od 1,09 milijardi kuna, dok je PBZ imala dobit od 770 miliona kuna.

Bez ostalih firmi iz Grupe, ove godine Zaba tokom devet mjeseci uknjižila minus od 651 milion kuna, a PBZ 508 miliona kuna, dok su lani imale dobit od 810 miliona, odnosno 508 miliona kuna, resprektivno.

B92, Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *