DRI dao negativno mišljenje: Bahatost u Nacionalnim parkovima

Dodajte komentar

Nacionalni parkovi Crne Gore tokom prošle godine “omašili” su u prikazu gotovine za gotovo 159.000 eura, dok su smanjili kapital, prikazujući ga za čak nešto više od milion i sedamsto hiljada eura manjeg od stvarnog, navodi se u izvještaju Državne revizorske institucija koja je dala negativno mišljenje na finansijsku reviziju i reviziju pravilnosti godišnjeg finansijskog izvještaa Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore za 2014. godinu. O utvrđenim nepravilnostima najbolje govori podatak da je kolegijum DRI, u sastavu Dragiša Pešić i Milan Dabović, tom preduzeću dao rekordnih 50 preporuka, pišu današnji štampani mediji.

Interesantan je podatak i da u preduzeću Nacionalni parkovi, na čijem čelu je Zoran Mrdak, prošle godine nemaju pokriće za potrošenih gotovo 22.000 eura. Naime, revizori su utvrdili da su troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi precijenjeni i iskazani u iznosu 21.604,91 euro, što navedeni finansijski iskaz čini netačnim.

U izvješraju DRI se navodi da je Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore 2014. godinu završilo sa ukupnim prihodima za 10,76 odsto manjim nego godinu ranije, što im nije smetalo da rashodi za isti period budu veći za 11,23 procenata.

“Revizijom je utvrđeno da je preduzeće kao gotovinsku isplatu na ime ličnih primanja zaposlenih, evidentiralo iznos od 21.604,91 eura, a u postupku revizije nije data na uvid, relevantna dokumentacija kojom se vrši pravdanje isplate. I gotovina je prikazana u iznosu od 159.033 eura, dok je utvrđeno da gotovina na kraju 2014. iznosi 317.606 eura, odnosno za 158.573 više nego što je evidentirano u Iskazu o tokovima gotovine. Dostavljen nam je Iskaz o promjenama na kapitalu koji nije tačan. U dostavljenom Izvještaju o promjenama na kapitalu, kapital je pogrešno iskazan u iznosu od 4.266.430 eura, a prava vrijednost kapitala iznosi 2.563.840, odnosno 1.702.591 eura manje nego što je evidentirano u Iskazu o promjenama na kapitalu”, piše u izvještaju revizora.

Negativno mišljenje DRI je izrazila i na reviziju pravilnosti Godišnjeg finansijskog izvještaja Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore za 2014. godinu, jer je utvrdila da “Javno preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore” nije u potpunosti uskladilo poslovne aktivnosti sa zakonskim i drugim propisima koji se primjenjuju u Crnoj Gori.

Na obje revizije DRI je izdala čak 50 preporuka tom preduzeću.

Najviše preporuka, 13, odnosi se na Bilans uspjeha prihodi, devet na unutrašnje kontrole i računovodstveni sistem, osam na blagajne, po pet na zapošljavanje i radni odnosi i javne nabavke, četiri na Bilans stanja i po dvije na finansijski izvještaj, poslovne rashode i sudske sporove.

Preduzeće, preporuka je revizora, treba da izvrši razdvajanje dužnosti osoba ovlašćenih za ovjeravanje i odobravanje, tako da osoba koja ovjerava tačnost dokumentacije ne može istovremeno odobravati plaćanje iste, ali i da donese Odluku o limitima potrošnje goriva za službena vozila i plovila, te da uz nalog za korišćenje vozila izdaje i nalog za kontrolu upotrebe službenog vozila i potrošnju goriva.

“Preduzeće treba da vrši plaćanja troškova mobilne telefonije u skladu sa limitima određenim Pravilnikom o korišćenju službenih telefona i da spiskove zaposlenih sa limitima dostavi Operatoru sa kojim ima zaključen Ugovor o poslovnoj saradnji. Takođe, neophodno je da svaki zaposleni zaključi pojedinačni ugovor sa operatorom, tako da Operator račune dostavlja u skladu sa ugovorom utvrđenim limitima Preduzeću, a iznad utvrđenog limita zaposlenom i da ne vrši plaćanja troškova mobilne telefonije za lica koja nijesu zaposlena u preduzeću”, navode između ostalog revizori.

Kolegijum DRI utvrdio je da obim i karakter utvrđenih nepravilnosti i nedostataka kod subjekta revizije nalaže da se sa sadržajem Izvještaja upoznaju ministarstva nadležna za nadzor nad subjektom revizije (Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Ministarstvo finansija), radi preduzimanja mjera na uspostavljanju zakonskog okvira i odgovornosti u upravljanju javnim finansijama.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *