4 koraka da izađete iz teške situacije na poslu

Dodajte komentar

Koliko vas se svakodnevno susreće sa stresom na poslu? Neke situacije, ipak, nose sa sobom više stresa od ostalih i ozbiljno narušavaju vaš emotivni balans. To su one situacije koje su vas skoro natjerale do suza, kada ste mislili da je sve više crno nego bijelo.Ukoliko želite da se što prije saberete i ponovo uspostavite unutrašnji mir za lakše rješavanje problema, slijedite naredna 4 koraka:

1. Prođite kroz emotivnu detoksikaciju
Vi ste ljudsko biće, a ne mašina, zato nemojte zanemarivati svoje emocije. Negativne emocije na kraju mogu dovesti do fizičkog bola ili čak bolesti, zato ih nemojte ignorisati, već ih što prije eliminišite. Kako? Najprije pokušajte da definišete kako se osjećate. Potom razmislite zbog čega se tako osjećate i koje misli su uzrokovale pojavu sumnje, straha, frustracije. Sve kreće od vaših misli, ali najbitnije od svega je što vi imate mogućnost da ih kontrolišete. Ako birate svoje misli, onda birajte one koje vas čine da se osjećate dobro i sigurno.

2. Razložite situaciju
Kada ste uspostavili emotivni mir, pređite na problem. Probajte da smireno opišete situaciju iz koje tražite izlaz, onako kako bi to učinio novinar ili neko ko nije dio problema. Zapišite sve činjenice – šta se desilo i zbog čega se desilo, potpuno objektivno. Ispitajte situaciju sa svih strana kako biste je bolje razumjeli. Pristupite problemu kao što bi na primjer doktor pristupio pacijentu koji traži pomoć. Da li biste više voljeli da doktor počne da paniči ili biste voljeli da bude smiren i kaže vam da će sve biti u redu? Naravno, ovo drugo!

3. Napravite plan za rješenje problema
Nakon što ste uspostavili emotivni balans i objektivno sagledali situaciju, vrijeme je da pređete na rješenje problema. Napišite nekoliko alternativa koje bi vas mogle izvesti iz krizne situacije. Razmislite koje korake bi svaka alternativa podrazumijevala, a zatim izaberite onu koju možete najlakše da primijenite, odnosno koja vam najviše prija.

4. Tražite pozitivne strane
Dozvolite da vas svako iskustvo nauči kako da lakše kontrolišete svoje misli i osjećanja. Svaka situacija, koliko god bila teška, ima svoju svrhu. Kako biste inače znali za šta ste sve sposobni i sa čim sve možete da se nosite. Vaš lični i poslovni napredak je (najbolji) dio rješavanja problema.

Kada se nađete u nekoj teškoj situaciji, pokušajte da primijenite ova 4 koraka kako biste stresnu situaciju pretvorili u priliku za učenje i razvoj. Došli ste na ovaj svijet da proživite radost zato nemojte trošiti nijednu sekundu svog života misleći da ćete pogriješiti ili doživeti neuspjeh. Ne postoji ništa što ne možete da uradite snagom svoje volje i adekvatnim radnjama.

Da li ste već primjenjivali neke od pomenutih taktika? Koje su funkcionisale za vas, a koje ne? Imate li neke dodatne savjete za brzo podizanje pozitivnih vibracija i izlazak iz teške situacije na poslu?

Hans Buster, osnivač Synergy Talents i profesionalni kouč

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *