Uprkos gubicima Švajcarska nastavlja da slabi franak

Dodajte komentar

Uprkos ozbiljnom devetomjesečnom gubitku, Švicarska nacionalna banka (SNB) neće odustati od pokušaja slabljenja franka.

Centralna je banka Švajcarske u petak objavila gubitak od 33,9 milijardi franaka, a kako stoji u saopštenju, 31,4 milijardi franaka gubitka povezano je s kursom, piše Poslovni dnevnik.

Sredinom januara SNB je napustio politiku vezanja kursa franka za euro na nivou od 1,20 franaka, čime je švajcarska valuta doslovno podivljala.

Tokom devet mjeseci franak je prema euru ojačao više od 10 posto, a prema dolaru za dva posto. U tom kontekstu pitanje je može li ostvareni gubitak oslabiti intenzitet intervencija SNB-a kojim bi oslabio franak. Valutni stručnjaci smatraju kako nema govora o tome.

“SNB sigurno neće napustiti svoju politiku intervenisanja na tržištu jer i dalje smatra da je franak prejak te ima podršku države i javnosti da učini sve što je potrebno da pomogne švajcarskoj ekonomiji”, smatraju analitičari Admiral Marketsa. Dodaju kako do kraja godine vjerovatno neće doći do oscilacija kursa većih od uobičajenih nekoliko posto u mjesec ili dva.

“No, u roku godinu ili dvije dana SNB će vjerovatno uspjeti u svom naumu da dodatno oslabi franak, barem još pet, a možda i više posto”, tvrde u Admiral Marketsu.

Glavni ekonomista Splitske banke Zdeslav Šantić podsjeća da je jedan od razloga iznenadnog odustajanja od branjenja maksimalne vrijednosti franka u odnosu na euro bio i rizik od gubitaka švajcarske centralne banke uslijed rasta imovine denominovane u eurima.

“Ne smijemo zaboraviti ni specifičnost tamošnje centralne banke po pitanju vlasništva, kao i značaj njene dobiti za proračune kantona. Stoga će, kao i do sada buduće poteze SNB-a određivati svojevrsna cost-benefit analiza jer ne smijemo zaboraviti da snažan franak ima negativan uticaj na nivo ekonomske aktivnosti te zaposlenosti, a samim time i na razinu prihoda proračuna”, smatra Šantić.

U Admiral Marketsu su pojasnili i kako se gubitak SNB-a ne može tumačiti kao klasični gubitak kod komercijalnih banaka te se radi o virtualnom gubitku. “Onog trenutka kada kurs EUR/CHF ponovno poraste na 1,20 taj će gubitak nestati”, zaključuju u Admiral Marketsu.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *