Ovo su trikovi pomoću kojih švajcarske banke skrivaju novac

Ako vas zanima kako Amerikanci skrivaju novac od poreske uprave u domovini, uputite se u Švajcarsku. Kako bi izbjegli krivične prijave, švajcarske banke otvoreno su priznale svoje taktike za utaju poreza američkom ministarstvu pravosuđa.

Naime, ono što čine jest da svojim klijentima odobravaju neprijavljene offshore račune koji se često vode pod pseudonimima, tajnim lozinkama i, u nekim slučajevima, karticama kojima je teško ući u trag.

Nakon što se američka vlada počela obrušavati na nepravilno rukovanje novcima velikih švajcarskih finansijskih magnata poput UBS grupe AG i Credit Suissea, manje banke su počele kopirati loše navike svojih velikih rivala kako bi privukle mušterije, ali i novi profit.

“Počinioci su u rasponu od međunarodnih banaka do malih hipotekarskih povjerilaca, koji su zajedničkim snagama izvukli više od 10.000 američkih računa – koji su sadržali više od 10 milijardi dolara”, stoji u analizi više od 40 nagodbenih dokumenata.

Većina kompanija tvrdi da je klijente opskrbila s numerisanim ili kodiranim računima bez imena, pri čemu bi identiteti klijenata bili poznati tek nekolicini zaposlenih.

Banke su takođe zadržavale poštu koja je trebala da ide u SAD, djelimično kako bi umirili klijente koji su se bojali da bi američke vlasti mogle pročitati njihov sadržaj. Jedan klijent banke Sparhafen Zurich AG, rekao je menadžeru da je naknada koju plaća za zadržavanje pošte jeftino osiguranje u poređenju s tim koliko bi njegovi poslovi mogli privući pažnju američke vlasti.

Druge tehnike uključivale su pomaganje klijentima da se prikrije njihov imetak putem ‘lažnih fondacija u poreskim utočištima’ na stranim lokacijama, kao što su Lihtenštajn i britanska Djevičanska ostrva. A neke banke su čak izdavale i debitne kartice kojima je nemoguće ući u trag.

Kad bi klijent hitno želio gotovinu, mogao je poslati tajnu poruku poput ‘rezervoar mi je prazan’ ili bi za prenos novca napisao: “Možete li nam downloadati neke pjesme?”.

Naravno, te pjesme ne bi bile besplatne, a sad će im sve doći na poštenu naplatu, piše Fortune.

Izvor: Express

Check Also

CBCG: Trgovina kripto-valutama ima špekulativna obilježja

Kada se u Crnoj Gori priča o kripto-valutama i blokčejn tehnologiji dominantna asocijacija je brza …

Leave a Reply

Your email address will not be published.