Indija će avio saobraćaj učiniti dostupnim svima

Dodajte komentar

Indija planira da letove avionom učini pristupačnim za milione svojih građana pomoću šeme oživljavanja manjih aerodroma i povezivanja urbanih sa ruralnim sredinama da bi, kako se navodi, “letenje postalo dostupno širokim masama stanovništva”.

Dugo očekivani nacrt mjera ima za cilj spuštanje cijena avio-karata na 2.500 rupija (40 dolara) po satu letjenja na regionalnim rutama i to kroz niz poreskih olakšica, subvencija i takse od dva odsto na međunarodne i dio domaćih letova, prenosi agencija Frans pres.

Incijativa podrazumijeva oživljavanje oronulih indijskih aerodroma i pista, od kojih se redovno koristi svega 75 od ukupno 476. Avio-saobraćaj u Indiji mahom je rezervisan za trećinu populacije koja živi u većim gradovima i nije dostupan za stotine miliona stanovnika manjih sredina.

“Premijer je rekao da letovi treba da budu dostupni širim masama, a ne samo rezervisani za elitu. Treba da promovišemo regionalno povezivanje na način koji bi omogućio srednjoj klasi da leti. Pokušaćemo da snizimo cijene letova što je više moguće”, rekao je sekretar za civilnu avijaciju Radživ Najan Čubi.

Prema podacima sidnejskog Centra za azijsko-pacifički aviosaobraćaj, svega 70 miliona od 1,2 milijarde Indijaca je prošle godine letjelo na domaćim rutama. Cilj Nju Delhija je da do 2022. domaće letove koristi 300 miliona ljudi, a do 2027. 500 miliona.

Propisi o nacionalnom civilnom avio-saobraćaju u Indiji nisu mijenjani od tridesetih godina prošlog vijeka.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *