Hrvatska: Kreće berza električne energije i uticaće na cijenu struje

Dodajte komentar

Hrvatska berza električne energije (CROPEX) s radom bi trebala da počne iduće nedjelje, najavio je ministar ekonomije Hrvatske Ivan Vrdoljak na predstavljanju CROPEX-a potencijalnim članovima.

Vrdoljak je kazao da je početak rada berze posljednji korak liberalizacije tržišta električne energije u Hrvatskoj.

Liberalizacija će se odraziti na cijene kao što je bilo kod goriva, odnosno trgovaće se po najpovoljnijoj cijeni što će uticati i na cijene za domaćinstva.

Kako je saopštio, Hrvatska berza električne energije sklopila je partnerstvo s Nord Pool Spot berzom, najvećim berzanskim subjektom sjevera Evrope, te ima šansu da postane lider tržišta električne energije u regionu. Osnivanje berze Vrdoljak je ocijenio izazovom i za HEP koji, kako je kazao “neće više moći da spava na lovorikama”.

Hrvatsku berzu električne energije osnovali su Hrvatski operateri prenosnog sistema(HOPS) i Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) radi organizovanja trgovanja za fizičku isporuku električne energije na području Hrvatske te povezivanja s drugim berzama električne energije, prenosi Croenergo.eu.

CROPEX će značajno će olakšati rad trgovcima električnom energijom jer će prilikom kratkoročnog trgovanja imati centralno organizovano mjesto trgovanja za dan unaprijed i neće morati razmišljati hoće li im prodata energija biti plaćena budući da će taj rizik na sebe preuzeti berza, objasnio je direktor CROPEX-a Silvio Brkić.

Dodao je da će na berzi uglavnom trgovati kompanije za trgovinu električnom energijom registrovane u Hrvatskoj, ali i one sa sjedištem izvan Hrvatske, na primjer iz Evropske unije i Evropske energetske zajednice.

Izvor: Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *