Ekonomski bum Turske

Dodajte komentar

Turska je 2011. godine imala drugi najveći ekonomski rast na svijetu, odmah poslije Kine. Iznosio je 8 posto. I dok najjača evropska ekonomija, njemačka, muči kako da održi rast od oko 2 posto, to impresivnije djeluje trenutni turski rast od 3 posto.

U nastojanju da u idućih osam godina postane jedna od deset najjačih ekonomija svijeta, Turska je krenula u jaku ekonomsku ofenzivu na Balkan, ali i u Afriku i zemlje Latinske Amerike.

S više od 15 miliona stanovnika, Istanbul je snažan ekonomski centar zemlje čija ekonomija stalno raste. Stručnjaci tvrde da su Turci napravili dobar potez kada su prije desetak godina sproveli devalvaciju lire i sanirali banke, piše HRT.

Turska ima pretežno mlado stanovništvo i relativno nisku stopu nezaposlenosti, koju u sljedeće dvije godine planira spustiti s 10 i po na 8 posto.

Uz stabiliziranu ekonomiju, sprovođenje političkih i ekonomskih reformi te evropske perspektive Turska je napravila i važan iskorak u poboljšanju investicione klime. U posljednjoj deceniji privukla je 120 milijardi dolara stranih investicija. Sada, pak, sama traži gdje bi mogla investirati.

Turska sebe vidi kao regionalnog lidera čije vrijeme tek dolazi, a većina Turaka priželjkuje članstvo u Evropskoj uniji. Iako su u evropskoj čekaonici – više od pola vijeka.

Nagli skok lire

Vrijednost turske lire naglo je danas skočila posle pobjede vladajuće konzervativne stranke predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana na prijevremenim parlamentarnim izborima.

Lira je rano jutros zabilježila skok od više od četiri odsto. Dolar se danas mijenja za 2,78 lire, a euro za 3,07.

Partija pravde i razvoja (AKP), na vlasti od 2002. godine, osvojila je 49,4 odsto glasova prema nepotpunim rezultatima izbora.

Turska valuta izgubila je 20 odsto svoje vrijednosti u odnosu na dolar i euro od početka godine zbog usporenog privrenog rasta, visoke stope inflacije i državnog deficita.

Izvor: Poslovni dnevnik, BIF

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *