Čudne ideje direktora aviokompanija koje bi mogle da promijene način putovanja

Dodajte komentar

Direktori aviokompanija ponekad imaju veoma ekscentrične ideje kako letovi treba da izgledaju i kako se sve može uštedjeti. Tako je Erbas nedavno objavio svoj novi patent za optimizaciju korišćenja prostora u avionu, koji podrazumijeva sjedišta iznad sedišta, kako bi u letjelicu stalo što više putnika. Nije u pitanju drugi sprat već nekoliko stepenica kojima se treba popeti do gornjeg sjedišta. Međutim, ovo nije najčudnija ideja, bilo ih je još.

Stajanje u avionu
Majkl O’Liri , osnivač niskobudžetnog prevoznika Rajanera, imao je 2010. godine ideju da prodaje i jeftinije karte za stajanje kako bi dodatno popunio letjelice. Naime, planirao je da izvadi posljednjih 10 redova sjedišta i da umesto njih ubaci 15 redova “vertikalnih sedišta” međutim regulatori mu nisu dali dozvolu za realizaciju ovog plana iz bezbedjnosnih razloga. U februaru ove godine i jedan kineski avioprevoznik, Spring Erlajns, zatražio je od vlasti dozvolu da u avione instalira mjesta za stajanje, tako da ova ideja nije u potpunosti odbačena.

1

2

Plaćanje po težini
Ova ideja je zapravo zaživjela, ali samo u kompaniji Samoa Er, malom avioprevozniku koji vozi unutar Samoe. Naime, od 2013. kompanija naplaćuje kartu u zavisnosti od težine putnika i njegovog prtljaga. Od tada se činilo da će i druge avio kompanije prihvatiti ovakvu cjenovnu politiku međutim oni još nisu usvojili ovu “taksu na gojaznost”.

Sjedišta „Licem u lice“
Ovo je ideja dobavljača, kompanije Zodiac Seats, koja je osmislila heksagonalna zbijena sjedišta na kojima bi putnici bili okrenuti jedni ka drugima. Ovo bi moglo da oslobodi prostor za ramena i ruke putnika ali i da smanji prostor za ustajanje sa sjedišta, kao i da proizvede probleme psihičke prirode ako dođe do nezgodnih turbulencija pa se uplašeni putnici međusobno gledaju i šire paniku.

3

Leteći tanjiri
Ideju za avion ovakvih oblika imao je Erbas prije nekih godinu dana. Okrugli oblik bi navodno mogao umanjiti pritisak u letjelici, a osim toga u nju bi moglo da stane i više putnika koji bi sjedjeli u krug. Erbas je patentirao još ovakvih zanimljivih ideja, poput sjedišta za bicikle za putnike koji putuju ekonomskom klasom ili kaciga sa softverom za virtuelnu realnost.

Plaćanje toalet papira
Rajaner je prije pet godina počeo da naplaćuje 1,5 dolar za korišćenje toalet papira na letu, koji inače košta nekoliko centi. Međutim O’Liri je odustao od tog plana 2013. godine kada se preorijentisao na zaradu od puštanja reklama drugih kompanija u svojim avionima.

Izvor: BIF

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *