Zašto kampanje da kupujemo naše proizvode ne daju rezultate

Dodajte komentar

Kampanje posvećene kupovini domaćih proizvoda, sajmovi zdrave hrane, idilične slike lokalnih farmi i obrađenih njiva nikako da ubijede naše građane kako je bolje, zdravije, ali i više patriotski trgovati kod domaćih proizvođača.

Ekonomski analitičar dr Vasilije Kostić kaže da svijest građana Crne Gore nije na potrebnom nivou kada se govori o ekonomskom patriotizmu. Istina, on objašnjava da je slična situacija i u nekim drugim zemljama.

– Razloga zbog kojih građani nijesu patriote u ekonomskom smislu ima mnogo, a jedan od osnovnih je nizak standard. Nerealno je očekivati da kupujemo domaće proizvode koji su skuplji od uvoznih, jer primanja većine građana Crne Gore to ne dozvoljavaju – ocijenio je on.

Kostić ističe da je kod nas važniji ,,egzistencijalni patriotizam“.

– Uvozni proizvodi su po pravilu jeftiniji, tako da je iluzija očekivati rezultate od kampanja, kao što je ,,Kupujmo naše“, sve dok ne budemo imali standard koji nam omogućava da budemo ekonomske patriote – kaže on.

Sagovornik Pobjede smatra da je rješenje u povećanju ekonomske moći.

– Motiv ovakvog pokreta i jeste jačanje domaće ekonomije, koja je manje produktivna od konkurencije – objašnjava Kostić.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun, takođe smatra da kod građana još nije probuđena svijest o značaju ekonomskog patriotizma.

– Naš ekonomski sistem ima jednu vrijednost, i to je liberalizam, ideologija koja se zalaže za tržišno alociranje kapitala i rada. To znači da država nema nijedan motiv da štiti bilo kojeg domaćeg proizvođača ili pružaoca usluga. Država vodi politiku u pravcu što veće tržišne slobode, a to znači da treba stimulisati uvoz stranih proizvoda ukoliko su oni jeftiniji od domaćih – kaže za Pobjedu Drecun.

On ističe da u takvom ambijentu naš potrošač, tj. građanin, ne osjeća obavezu da kupuje domaće, jer mu sa zvaničnih mjesta dolazi poruka da nije grijeh kupovati stranu robu.

– I, naravno, svako će reći: pa zašto da kupujem domaće kad je uvozno jefitnije, a po pravilu i kvalitetnije. Ali, to je samo privid, jer se takvom politikom stvara mnogo problema na dugi rok, od spoljnotrgovinskog deficita do izražene nezaposlenosti. Mora se postaviti pitanje zašto je tako – kaže Drecun.

Analitika

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *