Naučite djecu da novac ne pada s neba

Dodajte komentar

Djeca često misle da novac pada s neba i da rodtitelj treba samo da zavuče ruku u džep i izvuče koliko je potrebno. Objasnite im da se pare zarađuju, da ih ne treba rasipati i da svi moraju da štede. Krenite od kasice-prasice. Trošenje i štednja, sklonost da se sav novac odmah potroši ili da se jedan dio odvoji na stranu uče se odmalena.S obzirom na to da djeca većinu navika usvaja imitirajući odrasle, trudite se da budete dobar primjer. Upućujte ih u kućni budžet, objašnjavajte im za šta novac služi i kako s njim treba raspolagati. Ne udovoljavajte im i ne ispunjavajte sve njihove želje. Djeca ne treba da dobiju sve što požele jer je njihova radost kratkog daha. Ako im je do nečega baš stalo, naučite ih kako da uštede novac za to i podstaknite ih da određeni iznos zarade tako što će obavljati neke lakše poslove po kući.

Pratite kako troše

Učiti djecu da štede novac nije lako. Svako ko je kroz to prošao zna da se radi o ozbiljnom poduhvatu.

Školarcu odredite nedjeljni džeparac u skladu s njegovim željama i vašim kućnim budžetom, te pratite kako se odnosi prema novcu. Ukoliko nedjeljni džeparac potroši za jedan dan, uskratite mu ga i objasnite zašto ste to uradili.

Recite: „Tebi džeparac nije potreban jer ga, u suprot|| nom, ne bi ni po* trošio za dan. Ako sada možeš da izdržiš šest dana bez novca, onda možeš i čitavih narednih sedam dana.

Podstičite ih da zarađuju

Od malih nogu dijete treba da bude svesno činjenice da kućni budžet nije rupa bez dna i da ne može da dobije sve što poželi, već da mora da se opredijeli između skupog mobilnog telefona i odlaska na zimovanje s prijateljima. Cak i da možete, djeci ne treba da pružate sve što požele.

Uostalom, u uzrastu od 15 do 18 godina oni ne razmišljaju racionalno o svojim željama. Ugledaju se na drugare iz škole, pa čak i na estradne ličnosti, i stalno traže nešto novo. Novu garderobu, nove patike, najnovije gedžete, ljetovanja, zimovanja… p Dijete daleko f više cijeni novac koji je samo zaradilo nego pare F koje su mu servirane na tacni.

Sve u svoje vrijeme

Predškolski uzrast – Detetu od tri do pet godina dajte sumu za koju može sebi da kupi omiljeni slatkiš i da plati vožnju u luna-parku. U tom uzrastu djeca treba da nauče da se za novac dobija neka usluga ili roba.

Od šest do 12 godina – Ovo je pravo vrijeme kada dijete treba da savlada vještinu kupovine i kontrolisanje kusura. Školarcima odredite nedjeljni džeparac u skladu s njegovim školskim potrebama, ali i s vašim kućnim budžetom.

Od 13 do 15 godina – U ranim tinejdžerskim godinama neka djeca već zarađuju prvi novac, a druga brižljivo skupljaju džeparac ili pare koje su od baba, djeda i ostale rodbine dobila za rođendan. Vi svakako treba da znate kojoj sumom vaš tinejdžer raspolaže i kako planira da potroši novac. Predočite mu sve prednosti štednje i stimulišite ga da bude odgovorno dijete.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *